Umažani obilježili Dan neovisnosti

Uz središnji križ na umaškom groblju položen je vijenac i upaljene svijeće za sve stradale u ratu i poraću (M. GAVRAN)
Uz središnji križ na umaškom groblju položen je vijenac i upaljene svijeće za sve stradale u ratu i poraću (M. GAVRAN)

Predstavnici umaških udruga proizašlih iz Domovinskog rata, UAB-a i čelnici Grada Umaga obilježili su Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Povorka je krenula prema središnjem križu na groblju, gdje su položili vijence i upalili svijeće te minutom šutnje odali počast svim žrtvama i stradalnicima rata i poraća.

- S radošću i ponosom obilježavamo ovaj dan, dan hrvatske samosvojnosti o kojoj su snovi trajali stoljećima, iako trenutne osjećaje zasjenjuje pomisao o cijeni koju je Hrvatska na putu do neovisnosti morala platiti, silnom brojkom stradalih, poginulih i nestalih. Svi su oni nepokolebljivo krenuli u necivilizirani, nametnuti nam boj za slobodu domovine. Zato je najmanje što su zaslužili naša zahvalnost i pijetet, naglasio je gradonačelnik Vili Bassanese.

- Prekretnicu za slobodarski status domovine načinili su hrabri, nepokolebljivi domoljubi od krajnjeg istoka do juga, odnosno zapada i sjevera. Kao i mnogi žitelji ovog kraja, sretan sam što sam bio dijelom tog korpusa onih koji su osjećali zov i potrebu za sudjelovanjem u Domovinskom ratu. To što smo bili pošteđeni rata u Istri velika je sreća, ali mnogi su Istrani stali na branik domovine u Vukovaru, Dubrovniku, Maslenici, Petrinji, Otočcu, Gospiću, jer se Lijepa Naša branila na Ćićariji, Učki, Velebitu, bajnoj Lici, zlatnoj Slavoniji, srednjoj i južnoj Dalmaciji, središnjoj Hrvatskoj. Stoga svima onima koji položiše živote na oltar domovine i ne dočekaše da slave ovaj dan - neka je vječna slava i hvala, rekao je Bassanese. (M. GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter