Umažani na tron postavili Matea Pilata i "Zgubljeni raj"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na jedanaesti susret mikovaca i Umažana, došla je i nepozvana gošća - kiša, pa drugu festivalsku večer s uobičajenog koncertnog prostora, odnosno Trga slobode preselila u umaško Pučko učilište "Ante Babić". I to joj je bila jedina nepodopština jer prijateljstvo ovog po mnogočemu posebnog grada, grada koji nikad ne spava i festivala nomada nije od jučer. Začeto je još 1977. godine kad je MIK prvi put gostovao u Umagu, potvrdilo se na finalnoj večeri 1996. i nastavilo do današnjih dana. Potvrdila je to u utorak i publika koja je pljeskom pozdravila i ispratila svakog izvođača, a voditeljima dokazala da su tandem bez premca salvama smijeha na svaku njihovu doskočicu.

Ipak, oduvijek je nešto uhu najdraže pa su Umažani s 86 glasova na tron druge večeri Festivala Melodije Istre i Kvarnera postavili Matea Pilata i kompoziciju "Zgubljeni raj" (Ines Prajo - Ines Prajo/Arijana Kunštek - Dejan Orešković). Drugoplasirana je bila skladba "Ni noć za kraj" (Ines Prajo - Ines Prajo/Ariana Kunštek - Ivo Popeskić) u izvođenju Marine Žužić kojoj je umaška publika dala 74 glasa. Treće mjesto i 52 glasa pripalo je Voljenu Grbcu i Josi Butorcu i pjesmi "Tu san rojen" (Robert Grubišić - Robert Pilepić - Robert Grubišić).

Zbroj glasova publike u Opatiji, u kojoj je u subotu počeo MIK 2015., te ove umaške kaže da u ukupnom poretku sa skladbom "Tu san rojen" i 45 bodova vode Voljen Grbac i Joso Butorac. Na drugom mjestu s 36 bodova nalazi se pjesma "Partenca" u izvođenju Antonija Krištofića, a treće mjesto i 32 bodova "drži" Karin Kuljanić i skladba "Najlipši si".

Mikovci su u kišni Umag došli još u ranim popodnevnim satima. Na dočeku pozdravne govore održali su zamjenici gradonačelnika Mauro Jurman i Niko Čančarević, a nastupom zadivili Folklorna skupina Gaia i etno band Bidofon izvevši poznate oberkrainer skladbe. Onda je mikovcima slijedila tonska proba nakon koje je počeo program otvaranja večeri MIK-a i Umaga.

Svojim su ga nastupima uveličale umaške mažoretkinje koje su u kinodvoranu, u kojoj je održana festivalska večer unijele zastavu Grada Umaga, Folklorno društvo Umag, te Puhački orkestar "Naša sloga". Potom su gradonačelnik grada domaćina - Umaga, Vili Bassanese i direktor Festivala MIK pozdravili gledalište, izmijenili darove i zaključili kako svaki prijateljski odnos temeljen na uzajamnom uvažavanju i povjerenju ima dugi vijek trajanja, te da su Umag i MIK dokaz tomu. (Slavica MRKIĆ MODRIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter