Umaško poljoprivredno zemljište propada

Flavio Kmet, Dario Makovac i Danijel Kraljević pored nekadašnjih vinograda u Petroviji koji su sada zapušteni (T
Flavio Kmet, Dario Makovac i Danijel Kraljević pored nekadašnjih vinograda u Petroviji koji su sada zapušteni (T

- Apeliramo da se riješi problem natječaja za prodaju i zakup 800 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na Umaštini, odnosno tražimo da ne bude poništen, zaključak je, izrečen na današnjoj konferenciji za novinare, predsjednika triju umaških udruga koje okupljaju sve poljoprivrednike ovog kraja - čelnika Agroumaga Danijela Kraljevića, Flavija Kmeta koji je predsjednik "Masline – Uliva" i Darija Makovca koji vodi udrugu Pomidor.

Naime, natječaj je već duže vrijeme blokiran, boje se da se ne poništi, jer takve naznake postoje, a sljedeći bi - u takvom opsegu - mogao biti tek za tri do pet godina, što zbog duge procedure pripreme, što zbog iščekivanja donošenja novog Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu. A poljoprivrednici ne mogu više čekati, jer im je zemlja prijeko potrebna da bi dalje razvijali svoju proizvodnju. Odlučili su stoga zajednički istupati da bismo tu veliku nedaću riješili, jer takav status quo nije nikome u interesu - državni i gradski proračun ostaju bez prihoda, vrlo kvalitetna i plodna zemlja je neobrađena i zapuštena i od nje nitko ništa ne zarađuje, a poljoprivrednici, istaknuli su, ne mogu unaprijediti svoj posao.

- U Gradu nam kažu da ništa ne mogu, da sve je na Državnom odvjetništvu, iznio je Kmet.

Kako je pojasnio Makovac, u drugoj polovici 2009. donijeta je odluka o raspisivanju natječaja za prodaju i zakup više od 800 hektara na cijeloj Umaštini, koji je objavljen u listopadu (to nije jedini natječaj koji je raspisan ali je najveći, stoga i najvažniji). Zatim je višečlana komisija obavila velik posao obradivši ga, da bi sve to došlo pred vijećnike u srpnju 2010. Onda je dokumentacija išla i u Ministarstvo poljoprivrede po suglasnost, koju je dobila u listopadu prošle godine. U veljači ove godine sva dokumentacija je poslana u županijsko Državno odvjetništvo u Pulu i tu je postupak stao. Državno odvjetništvo odbija dati suglasnost na kompletnu prodaju i dio zemljišta koji bi trebali u zakup i to zbog, kako su čuli, proceduralnih grešaka. Nonsens po njima leži u činjenici da je resorno ministarstvo dalo svoje odobrenje!

- Ali to vrijedi samo za Umag, jer natječaji u drugim gradovima s tim istim su greškama prošli, kazao je Kraljević.

Makovac je objasnio koje su to greške – prva je neusklađenost poljoprivrednih kultura na parcelama, primjerice u katastru piše da je oranica, a u gruntovnici vinograd. Dodao je da to ne bi smjela biti prepreka, jer sve to u konačnici ne mijenja cijenu, pa tako država ne bi bila oštećena. Druga je greška to što sve čestice na natječaju nisu pojedinačno objavljene u oglasu u javnom glasilu, nego je objavljen samo tekst natječaja. "Da je Grad objavio sve čestice, onda bi morao zakupiti barem deset stranica u Glasu Istre i masno to platiti", iznio je čelnik Pomidora.

Svi su znali za taj natječaj, nastavio je, što dokazuje velik broj zainteresiranih koji su se prijavili, pa čak i izvan Istre. U posljednjih deset mjeseci ništa se nije događalo, osim, što je DORH tražio dodatnu dokumentaciju od Grada, da bi sada sve odbacio.

- Očito je da nikog nije briga da zemlja bude u funkciji – ni Grad ni državu. Zanima nas tko je krivac – Grad koji nije dobro pripremio dokumentaciju za natječaj i koji nije bio dovoljno uporan, ili postoji neki drugi interes za koji ne znamo. Ovo je stvarno prvi natječaj u Umagu koji bi riješio sve potrebe poljoprivrednika na ovom području. Svi bi dobili zemlju, ustvrdio je čelnik Agroumaga. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter