Umaškim pomidorajima uskoro vojni tereni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podravka u zakup dobiva 60-ak hektara poljoprivrednog zemljišta u Petroviji i Jecima u vlasništvu Ministarstva obrane, a zatim ce ga prepustiti na obradivanje lokalnim poljoprivrednicima - iskljucivo za sadnju pomidora. Saznali smo to od gradonacelnika Umaga Vilija Bassanesea. Potvrdu smo dobili i iz umaške udruge proizvodaca industrijske rajcice Pomidor.

"Mislili smo to objaviti kada bude sve sigurno, odnosno kada budemo imali potpisane dokumente u rukama. Kako je najavljeno, iduci ce utorak MORH potpisati ugovor s Podravkom za zakup terena u Petroviji, a ta ce prehrambena tvrtka tjedan nakon toga ugovore zatim sklopiti s pet-šest lokalnih poljoprivrednika. Ocekujemo da ce ugovori o najmu biti potpisani na rok od najmanje pet godina", rekao je predsjednik Pomidora Dario Makovac.

Pomidoraji bi, kao kooperanti Podravkine tvornice u Umagu, voljeli dogodine proizvodnju dodatno povecati za 20 posto, ali to, kako su ljetos istaknuli, najviše ovisi o raspoloživom zemljištu. Nebrojeno puta tražili su dodjelu terena u Petroviji i isto toliko puta to im je i obecano.

Bassanese je naveo da su se zbog tog zemljišta, ali i drugih poljoprivrednih pitanja, predstavnici Grada Umaga u više navrata sastajali s predstavnicima Podravke, Ministarstva poljoprivrede i Županijskog odjela za poljoprivredu. No, zasluge za zakup zemljišta u vlasništvu vojske, istaknuo je Bassanese, pripadaju i HSS-u i predsjedniku stranke Josipu Frišcicu, koji je ocito posredovao u pregovorima.

"Raspisivanjem natjecaja za kupnju ili zakup zemljišta osigurali smo mogucnost svojim poljoprivrednicima da riješe egzistencijalni problem. Moramo istaknuti da smo po tom pitanju prvi u Istri. Poput drugih gradova, nailazili smo na niz problema, prije svega neuskladenosti zemljišnih cestica u katastru sa zemljišnim knjigama na koje se veže vlasništvo Republike Hrvatske. Svjesni smo važnosti problema zemljišta s kojim se susrecu naši poljoprivrednici i samo zahvaljujuci izuzetnom zalaganju strucne službe i prekovremenom radu uspjeli smo raspisati ova dva natjecaja, zakljucio je Vili Bassanese.

Umag sa županijskim odjelom suraduje i na pilot-projektu navodnjavanja. Grad je vec uplatio potrebna sredstva za pocetak njegove realizacije, koja ce se dogoditi upravo na površinama koji su pod rajcicom, što ce uvelike povecati prinos i time koristiti i Podravci i umaškim poljoprivrednicima.


Podijeli: Facebook Twiter