Umaški Zlatni lav pod vedrim nebom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pri kraju su pripreme za Medunarodni festival komornog teatra Zlatni lav, koji Umag (i Istarsku županiju) zlatnim slovima upisuje u kazališnu kartu Europe te ce ga od 29. lipnja do 6. srpnja po 13. put uciniti andeoskim gradom.

Vjernu publiku i nove ljubitelje teatra ove ce godine iznenaditi velika novost - izlazak festivala iz kazališne dvorane Puckog otvorenog ucilišta "Ante Babic" i osnivanje Teatrona pod vedrim nebom umaške starogradske jezgre, gdje ce se održati sve predstave i okrugli stolovi.

O tom iskoraku, koncepciji programa i njegovom ostvarivanju u teškim recesijskim vremenima razgovarali smo s utemeljiteljem i umjetnickim voditeljem Zlatnog lava, Damirom Zlatarom Freyem.

- Vremena su strašna i posebno negativna za kulturu i umjetnost, pa mislim da ce za projekte koji teškom mukom budu preživjeli to biti pravo božje cudo! Osim toga, sve se komercijalizira, sve postaje Coca-Cola i ne rade se razlike izmedu zabave i estrade, artizma i umjetnosti. Svi se ti projekti stavljaju u isti koš.

Na Zlatnom lavu smo zapravo navikli na takvu situaciju od samog pocetka, ali tako teško zaista nikad nije bilo. No, nismo se dali depresiji koja je svugdje oko nas, vec smo se povedeni jednom idejom, s novim entuzijazmom i rješenjima bacili na posao.

Odlucili smo otvoriti prvi Teatron u Istri, mjesto na kojemu se sluša, gleda i uci, te predstavama oplemeniti savršen prostor za ljetnu pozornicu i tako oživjeti i privuci posjetitelje u izuzetno lijepu umašku povijesnu jezgru. Radi se o slijepoj ulicici koja završava u polukružnom dvorištu uz Galeriju Marin, koju sam otkrio u svojim zimskim šetnjama i naišao na izuzetnu podršku i suradnju s umjetnicom i vlasnicom galerije Slavicom Marin. Sve ce se, osim završne veceri i dodjele nagrada na središnjem gradskom trgu slobode, dogadati upravo tu.

Potrudit cemo se da ovim festivalom i doživljajima koja pruža, starogradska jezgra dobije novo lice. A bit ce to poticaj da nam se pridruže i u kazališnoj umjetnosti uživaju i oni koji su to dosad izbjegavali zbog velike vrucine i zagušljivog prostora kazališta u koje nikako da stignu klima-uredaji. Naravno, u slucaju kiše, vracamo se privremeno u kazalište.

Što ce još karakterizirati 13. izdanje Zlatnog lava?

- Rade Šerbedžija se odazvao mom pozivu i prvi ce put ovdje održati koncert na završnici Festivala. Taj je nastup odlucio pokloniti Zlatnom lavu, što me duboko ganulo, a njegovu sam gestu shvatio kao podršku i poruku i nama i Gradu Umagu da u ovim kriznim vremenima ne odustanemo od kulturnih, nekomercijalnih dogadanja poput Zlatnog lava. U tom sam duhu odlucio taj koncert pokloniti dalje, gradu, Umagežima i našim gostima, za koje ce on biti besplatan. (Razgovarala Kristina FLEGAR)

CIJELI INTERVJU PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter