Umaški vijećnici neće stopirati županijski prostorni plan

Vili Bassanese i Ingrid Paljar (A. DAGOSTIN)
Vili Bassanese i Ingrid Paljar (A. DAGOSTIN)

Od devet točaka kojima je umaško gradsko vijeće prvotno htjelo uvjetovati vlastitu suglasnost na konačan prijedlog izmjena županijskog prostornog plana na koncu preksinoćnje tematske sjednice odustali su od svih točaka osim jedne.

Njome su vijećnici jednoglasno zatražili da se površina turističkog područja Velika Stancija u županijskom prostornom planu uskladi s onom u Prostornom planu uređenja Grada Umaga i Urbanističkim planom uređenja golf igrališta "Stancija Grande" odnosno da se zona s 0,6 hektara vrati na 1,67 hektara.

Nema povećavanja

Ravnateljica Zavoda za prostorno planiranje Istarske županije Ingrid Paljar pojasnila je da se zone više ne mogu povećavati, ali ako je došlo do pogreške prilikom upisivanja postojeće površine turističkog područja da će se ona ispraviti.

Ravnateljica Paljar je na samom početku podsjetila prisutne da je donošenju konačnog prijedloga izmjene županijskog prostornog plana prethodila prethodna rasprava kada je konzultirana lokalna samouprava, u rujnu je trajala 15-dnevna javna rasprava s javnim izlaganjima u Puli i Pazinu i javnim uvidima po istarskim gradovima te konačno, da je na sve postavljene upite obrazloženo zašto su prihvaćeni ili nisu. Među najznačajnijim prijedlozima gradske uprave koji su nakon jednoipolsatne rasprave povučeni bio je taj da se smanji turističko područje Kravlji rt s 19 na 13,1 hektara odnosno s 2.270 na 1.670 postelja, odnosno da se zona stavi u okvire zemljišta koje je u vlasništvu tvrtke "Terra Istriana Umag turizam i ugostiteljstvo"  regulira Urbanistički plan uređenja "Terra Istriana". Izdvojeno zemljište bi raspodijelili na način da se dva hektara dodjele zoni Stella Maris, a od preostalih 3,9 hektara da se formira područje ugostiteljsko-turističke namjene Zlatorog (Pelegrin) s 400 kreveta kojim bi raspolagao Grad.

Moguće tužbe

Veljko Ivančić (nezavisni vijećnik) je upozorio gradonačelnika da bi ovakvo smanjenje turističke zone moglo prouzročiti tužbe prema gradskoj upravi. S druge strane protestirao je što se ovim gradskim prijedlogom okrnjuje jedina velika prava zelene gradska površina (Pelegrin) namijenjena sportsko-rekreacijskoj zoni. Gradonačelnik Vili Basanesse je istaknuo da im je jedini cilj bio skinuti neka područja gdje se već duže vrijeme ne događaju investicije kako bi se na drugim lokacijama, gdje postoji interes, omogućio razvoj ili oplemenilo gradsko vlasništvo.

Ravnateljica Paljar je kazala da se turističke zone mogu dalje širiti tek kada dosegnu 80-postotnu izgrađenost (Grad Umag trenutno ima izgrađenost 62 posto), ali da se ne može prihvatiti predložena realokacija turističkih zona odnosno "rascufavanje važećeg prostornog plana" prije nego se donesu izmjene prostornih planova nižeg ranga. Napomenula je da zna da su pokrenute izmjene UPU-a toga područja, međutim, nisu još donesene, pa se stoga ne može ignorirati postojeća prostornoplanska dokumentacija. S obrazloženjem da je u ovoj fazi prekasno za takve prijedloge, jer bi se onda počeli javljati prijedlozi sa svih strana, nije prihvaćen ni Istraturistov prijedlog da se kapacitet turističkog područja Katoro smanji za 1.280 postelja odnosno s 9.300 na 8.020, a da se za isti broj postelja poveća kapacitet turističkog područja Park Umag s 2.560 na 3.840 postelja.

Sportska lučica

Također nije prihvaćeno da se nautička luka Umag razdvoji na Umag 1 (postojeća ACI marina) i Umag 2 (potencijalna gradska sportska luka) čime bi se ograničilo širenje ACI marine nauštrb javnog prostora. Međutim, Paljar je kazala da županijski plan nije prepreka da se kroz izmjene gradskog prostornog plana na toj lokaciji uvrsti luka s komunalnim ili sportskim vezom. Istu je preporuku dala za luku Alberi kod Savudrije te napomenula da se uređenje komunalne ili sportske luke treba dogovoriti u suradnji s Lučkom upravom koja upravlja lučkim područjem. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter