Umaški vijecnici ne žele Sanju Bencic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umaški vijecnici odbili su prijedlog gradonacelnika Vilija Bassanesea i Upravnog vijeca Puckog otvorenog ucilišta "Ante Babic" da Sanja Bencic postane ravnateljica te ustanove u iduce cetiri godine. Petero vijecnika gradonacelnikove Nezavisne liste zatražilo je svojim potpisima tajno glasanje, iako su se tome ostali protivili tvrdeci da se nešto želi sakriti. Za imenovanje Bencic bilo je osam glasova, protiv je bilo deset, a jedan suzdržan.

Tome je prethodila burna rasprava s brojnim optužbama i cestim spominjanjem rijeci "pritisak" jer se radi o atraktivnom i dobro placenom radnom mjestu. Gradonacelnik je objasnio tijek dva natjecaja - prvi je bio poništen jer na kraju nitko od kandidata nije ispunjavao uvjete, a na drugom je temeljem procjene Bencic predložena kao najbolja izmedu njih šest koji su ušli u uži krug.

"Oko svega toga stvorila se nepotrebna prica. Pripisivalo mi se da su moji favoriti jedan koji nije imao potrebnu strucnu spremu pa supruga clana moje liste. Predložili smo najneutralniju osobu baš da bismo izbjegli podzemne price, kojih je bilo puno. Trpio sam svakakve pritiske, pa cak i iz redova Sabora, jer se tražilo da promijenim mišljenje, što je cak pismom bez potpisa tražila i Zajednica Talijana. Emisari su hodali po kucama vijecnika i nagovarali ih. Uvjeren sam da cete glasati po savjesti", rekao je gradonacelnik, što je izazvalo pravu buru.

IDS-ovci su se pobunili jer nisu shvacali zašto treba tajno glasati ako je sve cisto i transparentno. Prigovorili su da u materijalima vijeca ne piše ništa o referencama Bencic, o kojoj nitko ništa ne zna. Prigovorili su mu i to što s njihovom clanicom i donedavnom ravnateljicom POU-a Florianom Bassanese Radin nije razgovarao, niti rekao što u njenom radu ne valja. HDZ-ovac Jurica Šiljeg kazao je pak da ga smeta što je vršen pritisak da se pod svaku cijenu predloži Bassanese Radin.

"Koga god da je gradonacelnik predložio vi biste vršili pritisak da se izabere dosadašnja ravnateljica. Koliko sam cuo, Bassanese Radin je na razgovoru pred komisijom ispala najlošija kandidatkinja. Znala je da joj visi posao i trebala se puno bolje pripremiti i potruditi. U ovoj prici problem je samo u tome što nije predložena upravo ona", napomenuo je Šiljeg.


Podijeli: Facebook Twiter