Umaški školarci obilježili Dan jezika


Osnovna škola Marije i Line Umag danas je, već šestu godinu za redom, prigodnom priredbom ispred Pučkog otvorenog učilišta obilježila Europski dan jezika, koji se na inicijativu Vijeća Europe obilježava svake godine od 26. rujna 2001.

Glavna je zadaća skrenuti pozornost na važnost učenja jezika, promicati europsku kulturu i jezičnu raznolikost te poticati cjeloživotno učenje jezika.

Hrvatski jezik je nakon 1. srpnja, ulaskom u Europsku uniju, postao 24. službeni jezik EU-a. Na mnogim trgovima i ulicama diljem Europe danas se čuju pjesme, recitacije i plesovi. Tim se aktivnostima pridružila i umaška osmoljetka priredbom učenika koja je započela recitacijom pjesme "Djevojčica i ja" književnika Dragutina Tadijanovića na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Slijedili su nastupi polaznika područnih škola s pjesmama na engleskom i talijanskom jeziku, potom skečevi literarno-scenske grupe te recitacija njemačke pjesme "Gefunden" autora Johanna Wolfganga von Goethea. Pjevala se i poznata pjesma "Bratec Martin" na francuskom, njemačkom, talijanskom, engleskom i hrvatskom jeziku.

Priredbi se pridružila ove godine i Talijanska osnovna škola "Galileo Galilei" s aforizmima na temu jezika, a bilo je i nekoliko recitacija na temu sporta. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter