Umaški Shining opet pokorio Mrduju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posada umaškog krstaša "Shining Umag(o) Maxi" s kormilarom Urošom Žvanom drugu se godinu za redom popela na najviše postolje najstarije i najmasovnije jedrilicarske regate na hrvatskom Jadranu - 78. Mrduje, poznate i kao fešta od bilih idara.

Nedjeljna regata okupila je 277 krstaša i sedam katamarana, koji su krenuli iz ACI marine na splitskom Zvoncacu i zatim jedrili prema Mrduji, otocicu izmedu Braca i Šolte, udaljenom 11 nautickih milja od grada podno Marjana.

Kako su nam prenijeli umaški jedrilicari, lani su s kormilarom Rajkom Kujundžicem oborili 33 godine star rekord Mrduje - 22 milje odjedrili su za dva sata i 16 minuta, dok su im prekjucer zbog slabog vjetra trebala puna cetiri sata da oplove zacrtanu rutu tzv. "hrvatske Barcolane". Naime, nije bilo uvjeta koji bi dopustili tako brzo jedrenje. Na pocetku natjecanja gotovo da nije bilo vjetra, tek kasnije je zapuhao maestral. No i to je bilo sjajno, buduci da je konkurencija za njima zaostala gotovo sat vremena, a dobar dio jedrilica nalazio se na polovici regate kada su "Shining-ovci" stigli na cilj. Za to treba zahvaliti i jako visokim jarbolima, koji su dobro hvatali slab vjetar.

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter