Umaški Shining cetvrti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bila je ovo Barcolana s najkracim trajanjem u 42 godine održavanja. Najmasovnija svjetska jedrilicarska regata dobila je pobjednika za samo 56 i pol minuta, cime je za dvije minute nadmašen rekord peterostrukog pobjednika Alfa Romea od prije tri godine.

Zapravo je u nedjelju trijumfirala ista jedrilica, samo se sada natjece pod imenom Esimit Europa 2. Maksi krstaš slovenskog poduzetnika iz talijanske Gorizije Igora Simcica, duži od 30 metara, slovio je za apsolutnog favorita i prije starta ispred Barcole, a na regatnom polju dužine 16 nautickih milja dominantno je opravdao tu ulogu. Od starta je predvodio bijelu liniju od 1.852 jedra i do cilja je svoju prednost sve više povecavao do konacne razlike od cak 21 minute i šest sekundi u odnosu na lanjskog pobjednika, drugoplasiranu slovensku Maxi Jenu.

- Ovo je kruna vrhunske sezone, u kojoj smo pobjedivali na mnogim regatama na Mediteranu. No, Barcolana je nešto posebno, jako nam je bilo stalo do ovog rekorda, rekao je Simcic nakon dolaska na rivu. Velike zasluge za rekord pripadaju i buri, koja je u jutarnjim satima puhala na trenutke jacinom od više od 20 cvorova.

Medu onima koji su krojili vrh poretka bio je i dvostruki pobjednik Fiumanke Shining Umag-Umago Maxi, jedrilica koja je prije desetak godina slavila i na Barcolani. U cilj je ušla kao cetvrta, što je najbolji rezultat jedne hrvatske posade u Trstu, uz istu poziciju Kodaka obitelji Matulja iz 2002. godine.

Opatijci su na svom Flyju 4 bili na 49. mjestu i bili treci medu hrvatskim jedrilicama, iza sugradana iz DSK-a Darka Kesera koji su bili 44.

Barcolana svake godine privlaci mnoštvo jedrilicara na more, ali i mnoštvo publike na kopnu. Racuna se da je tršcansku rivu pohodilo više od sto tisuca ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter