Umaški salon: Nagrađene Ivezić, Nagy i Kocanović Grubić

Roberta Weissman Nagy
Roberta Weissman Nagy

Krajem prošloga tjedna u muzejsko-galerijskom prostoru Muzeja grada Umaga svečano je zatvoren projekt ARTUM, 4. umaški salon. Bijenalni je to projekt Muzeja grada Umaga, koji je još u lipnju raspisao umjetnički natječaj na temu mirisa. Početkom rujna održano je otvaranje selektirane, skupne i tematske izložbe.

Ovogodišnja selektorica Gorka Ostojić Cvajner odabrala je 31 rad (od ukupno 33 autora ili autorskih grupa) između 95 pristiglih umjetničkih prijava na Salonu, koje su na najbolji način odgovorile na ovogodišnju zadanu temu.

Odaziv umjetnika bio je do sada najznačajniji, a i inozemna zastupljenost potkrepljuje činjenicu o sudjelovanju likovnih stvaratelja iz Slovenije, Italije i Srbije te autora iz cijele Hrvatske.

Uz zatvaranje skupne i selektirane izložbe, predstavljen je katalog projekta te su dodijeljene tri nagrade. Prva nagrada, otkupna nagrada umaške turističke kuće Istraturist, dodijeljena je radu "Smells like art" Nikoline Ivezić iz Zagreba, koja u svom radu koristi duhovito i neočekivano princip inverzije kao iznenađenje i subverzije kao podvale, kako je opisuje selektorica i kustosica izložbe u predgovoru kataloga.

Druga nagrada je otkupna nagrada Muzeja grada Umaga, dodijeljena Roberti Weissman Nagy iz Pule za rad pod nazivom "Ne zaboraviti miris majke". To je intimna priča o odnosu s majkom ispričana putem videozapisa uz uzastopno pjevanje dječje brojalice poput molitve za izgubljenim vremenom, napisala je selektorica u katalogu.

Ovogodišnju treću nagradu osvojila je Julijana Kocanović Grubić za rad pod nazivom "Tragovi". Zahvaljujući nagradi Julijana će realizirati svoju samostalnu izložbu u Muzeju grada Umaga. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter