Umaški ribari završili u pritvoru USKOK-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetvorica istarskih ribara, Umažani Mladen Jovic (42) s boravištem u Vilaniji, Tomislav Bašic (33), Zoran Miloševic (34) i Elvis Palcic (32), privedeni su u istražni centar Županijskog suda u Rijeci s kaznenom prijavom USKOK-a zbog sumnje da su s podrucja Umaga u razdoblju od lipnja do listopada ove godine u Sloveniju prošvercali cak tri tone raznih školjkaša.

Umaška cetvorka je u Deželu uspjela prokrijumcariti na tisuce kilograma prstaca, jakobljevih kapica i prnjavica, a u kolikoj mjeri im je posao bio uspješan najbolje govori imovinska korist koju su ostvarili. Naime, sumnjice se da su ilegalnom prodajom zaradili najmanje 102.000 eura.

Cetvorka je uhicena u srijedu, a osim izbjegavanja carinskog nadzora osumnjiceni su za udruživanje u pocinjenju kaznenog djela. Istragu su proveli policajci PU istarske u suradnji s USKOK-om, a tijekom istrage obavljeno je više pretraga osoba, vozila, domova i drugih prostorija.



Po okoncanju kriminalistickog istraživanja i podnošenja kaznene prijave Umažani su najprije dovedeni u pritvorsku jedinicu PU primorsko-goranske, a zatim u rijecki Županijski sud na ispitivanje kod istražnog suca Duška Tišme. Tišma je cetvorki odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, i to zbog opasnosti od ometanja istrage utjecajem na svjedoke te zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Ujedno su im odredene jamcevine koje mogu zamijeniti istražni zatvor. Za prvookrivljenog Jovica u iznosu od 100.000 kuna, a za Bašica, Miloševica i Palcica u iznosu od 70.000 kuna. Ukoliko iducih dana plate jamcevinu, u daljnjem postupku ce se braniti sa slobode.

S obzirom da se radi o uskockom predmetu, nije poznato kako su se branili na ispitivanju. Neslužbeno saznajemo da od cetvorice osumnjicenika jedino Bašic nije osudivan. Glavni osumnjicenik Jovic prethodno je vec dva puta osudivan, i to na zatvorske kazne od šest i osam mjeseci, odnosno uvjetno na dvije godine, a prema neslužbenim informacijama u pitanju je takoder bio izlov školjkaša.


Podijeli: Facebook Twiter