Umaški proračun smanjen s 193,2 na 189,3 milijuna kuna

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Sinoćnja sjednica Gradskog vijeća Umaga imala je podugačak dnevni red od 25 točaka i bilo je za očekivati njezino maratonsko trajanje, međutim, kako su se brojne točke odnosile na davanja suglasnosti, formalnih izmjena i usklađivanja s drugim aktima sjednica je završila u rekordnom vremenu od dva sata.

Jurica Šiljeg (HDZ) s dugim vijećničkim iskustvom, a prvi puta u ulozi predsjednika Gradskog vijeća, pojasnio je vijećnicima da su ovako brojne točke morale biti uvrštene u dnevni red zbog prestanka rada starog saziva Vijeća i lokalnih izbora. Izvještaj o lanjskom proračunu podnijela je pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i gospodarstvo Barbara Krištofić Brenčić istaknuvši da je ostvareno oko 175 milijuna kuna prihoda. Po otvorenju rasprave prvi se javio vijećnik Daglas Koraca (IDS) naglasivši kako je uočljivo povećanje stavke za plaće zaposlenih u protekloj godini u visini od 600 tisuća kuna zatraživši pojašnjenje. Pročelnica Krištofić Brenčić je odgovorila da je najvjerojatnije riječ o povećanju broja zaposlenih u Domu za starije i nemoćne "Atilio Gamboc" i dječjim vrtićima Umaga.

Manjak u umaškoj Ustanovi za šport

Slavica Renko (SDP) je pitala zbog čega je u Ustanovi za upravljanje, korištenje i održavanje športskih objekata u vlasništvu Grada Umaga iskazan manjak ostvarenih prihoda u visini od 497 tisuća kuna. Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc (SDP) odgovorio je vijećnici da je takav način financijskog poslovanja bio prakticiran u mandatu prijašnjeg ravnatelja, ali da će se sada s dolaskom novoizabranog ravnatelja računi voditi u skladu s politikom proračunskog poslovanja.

Najveću polemiku izazvao je prijedlog rebalansa proračuna za tekuću godinu. Najviše primjedbi imao je Daglas Koraca (IDS) skrenuvši pozornost kako je jako teško raspravljati i donositi odluke o tako važnom dokumentu kada se isti dostavlja vijećnicima samo na trećoj razini od šest mogućih, jer se iz dokumenta ne može "vidjeti gotovo ništa". Gradonačelnik Vili Bassanese odmah je uzvratio Koraci naglasivši da je bespredmetno raspravljati o tome, jer je zakonski predviđeno objavljivanje istih na trećoj razini. Koraca je nadalje ustvrdio da je proračun nerazvojan jer je smanjena stavka za poduzetničku zonu Ungarija u visini od pet milijuna kuna, nisu planirana sredstva za izgradnju srednje škole i sredstva za poduzetnički inkubator u Juricanima, a kulturi su smanjena sredstva za 385 tisuća kuna. Šmalc je pojasnio da se ne smanjuju sredstva za kulturu, već za projekt održavanja i rekonstrukciju zgrade Muzeja grada Umaga zbog toga jer nisu odobrena sredstva iz fonda regije Veneto, kao proteklih godina. Pročelnica Krištofić Brenčić je kazala da su za poduzetničku zonu Ungarija otpala sredstva planirana iz EU fonda.

Porasla temperatura zbog Lučice

Rebalansom je proračun Grada Umaga smanjen za 2,01 posto, s planiranih 193,2 na 189,3 milijuna kuna. Za rebalans je glasalo deset pozicijskih gradskih vijećnika, a suzdržano je ostalo pet vijećnika IDS-a (jedan je izostao sa sjednice) i jedan vijećnik ŽZ-a. Zbog predugog naziva Gradsko vijeće je izglasalo promjenu naziva Ustanove za upravljanje, korištenje, održavanje športskih objekata u vlasništvu Grada Umaga u Ustanovu za šport Grada Umaga. Pri samome kraju sjednice opet je porasla temperatura u Gradskoj vijećnici nakon što se vijećnik Marino Kocijančić (HSU) energično suprotstavio Odluci o davanju koncesije u svrhu gospodarskog korištenja morske plaže na pomorskome dobru Alberi, poznatijoj kao Lučica. Istaknuo je kako postoji opravdana sumnja da će pristup plaži biti onemogućen domicilnom stanovništvu. Gradonačelnik Bassanese je ponukan Kocijančićevim replikama odlučio ovakav prijedlog povući, dok se ne razmotre svi elementi ugovora. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter