Umaški muzej dobio vrijedne knjige iz povijesti školstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Donacija kulturno-povijesnog materijala u zavicajnu zbirku bila je u ponedjeljak povod konferencije za novinare Muzeja grada Umaga.

Zlatan Varelija, koji vec dva desetljeca neumorno skuplja i brine o baštini Umaga i Bujštine, poklonio je u najvecem dijelu podatke o školstvu Bujštine u originalima, zatim citanku iz 1908., razne svjedodžbe, izvješce Družbe sv. Cirila i Metoda za Istru iz 1912., knjige "Mladi Istranin" i "Teški dani" Šime Sironica, i drugi materijal koji svjedoci o životu na Bujštini od 1908. do 60-ih godina 20. stoljeca.

Poklonio je i staru, originalnu fotografiju sastanka omladinskih društava u Bermu iz kolovoza 1912.



- Muzej nema samo arheološku, vec i kulturno-povijesnu zbirku (lapidarij) te zbirku razglednica, fotografija i druge. Namjera nam je obogatiti našu povijesnu pricu ovom zajednickom akcijom, te time potaknuti Umažane na donaciju ovakve vrste povijesnog materijala. Sigurno puno toga cuvaju na tavanima, što i ne znaju da bi nama moglo biti vrijedno, ali to precesto završava u smecu.

Muzej skuplja, cuva i istražuje civilizacijska, kulturna i prirodna dobra, brine o njihovoj strucnoj i znanstvenoj obradi i sistematizaciji zbirki. Povijesni materijal koji je poklonio Varelija uvrstit cemo u kulturno-povijesnu zbirku, a nakon obrade muzejskih kustosa, upisat cemo je u "M++" program za inventarizaciju muzejske grade i prijaviti Ministarstvu kulture za dobivanje statusa kulturnog dobra, objasnila je v.d. ravnateljice muzeja Biljana Bojic.

Varelija je istaknuo da mu je namjera ovom podrucju dati dio zavicajne kulture i povijesti, o kojoj se ovdje vrlo malo ili ništa ne zna. Ne uci se, kaže, o tome se u školama i na radiju ne govori, u tisku se malo piše. Donirao je dio koji je usporedo sakupljao pišuci knjigu o povijesti školstva na ovom podrucju. Bojic je napomenula da ce se ti donirani materijali zvati "Zbirka Zlatana Varelije".

Rekla je i da su dobili više od 400 starih razglednica, od kojih je 40 umaških iz 60-ih godina prošlog stoljeca. Poklonio ih je Vilko Bolšec, odnosno njegova kci Narcisa Bolšec Ferri, nekadašnja ravnateljica umaškog muzeja.

Bojic je zahvalila i ribarima koji redovito donose arheološki materijal koji "ulove" radeci. Rijec je o keramici i amforama iz antike do kasnog srednjeg vijeka kojima obiluje podmorje umaške rivijere.


Podijeli: Facebook Twiter