Umaški kvadrati među najskupljima na Jadranu

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Turistička sezona potaknula je i sektor trgovanja nekretninama, pa su tako u srpnju prosječne tražene cijene stanova povećane za 0,7 posto, donosi portal Crozilla.com. 

U sezoni u čitavoj zemlji optimizam raste gotovo paralelno s porastom žive u termometru, a velik broj turista pozitivno djeluje i na tržište nekretnina. Naime, velik broj ih se odlučuje spojiti ugodno s korisnim i za vrijeme godišnjeg odmora pogledati neke od nekretnina koje bi mogli ili željeli kupiti.

No, te brojke valja uzeti s rezervom budući da je prodajna cijena standardno 10-ak posto niža od tražene.

Pula, Rijeka, Šibenik, Zadar i Split neki su od gradova na Jadranu kojima su cijene na mjesečnoj razini porasle. Najskuplje stanove tijekom srpnja na portalu Crozilla.com bilježe Dubrovnik i Opatija, s cijenama koje premašuju 3.000 eura, te Split i Umag s više od 2.000 eura. Zagrebački su stanovi na mjesečnoj razini poskupjeli 1,8 posto, a prosječna tražena cijena kvadrata iznosila je 1.601 euro. Pulski, riječki i šibenski kvadrati držali su sličnu cijenu. Tako se u Puli tražilo 1.330 eura, 0,8 posto više nego mjesec ranije. Cijene riječkih stanova na mjesečnoj su razini ostale nepromijenjene, 1.365 eura. U Šibeniku je pak zabilježen rast od svega 0,1 posto, pa je kvadrat koštao 1.385 eura.

Najniže cijene stanova oglašavane na ovom portalu zabilježene su u kontinentalnom dijelu Hrvatske gdje u većini gradova, izuzev Zagreba i Varaždina, srpanjska cijena nije prelazila granicu od tisuću eura po metru kvadratnom.

Pad cijena zabilježen je pak u Osijeku i Varaždinu, u oba grada 0,3 posto. Kvadrat se u Osijeku u prosjeku cijenio 974 eura, a u Varaždinu 1.093. Nešto niže srpanjske cijene zabilježene su i u Bjelovaru gdje mjesečni pad iznosi 0,9 posto, pa je kvadrat koštao 837 eura. U Vukovaru, koji je po pitanju cijena stanova ionako među najjeftinijim gradovima, tražene cijene dodatno su pale za 0,2 posto, a prosječna cijena je prema podacima Crozille iznosila 578 eura.

Oriano Ricchiuto, suvlasnik agencije za prodaju nekretnina Immobilia Pula, kaže da je ova sezona dosta dobra, osjeća se muving, stranci se raspituju i kupuju nekretnine. Iako potvrđuje da je prosječna cijena stanova u Puli oko 1.300 eura, kaže da nema značajnog poskupljenja u odnosu na ranije razdoblje.

- U Puli i okolici nisu poskupjeli ni stanovi, ni apartmani. Cijene su manje-više uvijek iste, vrte se oko 1.500 i 1.600 eura, slabije lokacije stoje 1.000 eura, dok se u Puli kvadrat može naći po 900 eura. Dakle, kvadrat je u prosjeku 1.300 eura. Portali su jedno, a konačna je cijena od 5 pa do 10 posto niža od oglašene, ukoliko je nekome hitno. No, sve je to relativno, veli Ricchiuto.

Vlatko Mrvoš, predsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina HGK-Županijske komore Pula, kaže da su cijene stanova gotovo na istoj razini kao i u predsezoni te da nema velikih pomaka, no potvrđuje da je potražnja, zahvaljujući stranim turistima, povećana. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter