Umaški kuhari uspješni u Crnoj Gori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umaški kuhari Dragica Lukin, Zoran Stanisavljevic i Alen Turkovic vratili su se s nizom osvojenih odlicja - dva zlata, srebro i bronca - iz crnogorske Budve, gdje je proteklog vikenda održano 14. medunarodno natjecanje kuhara i slasticara.

Konkurencija je bila jaka - natjecalo se 35 kandidata iz cak 17 zemalja - Kine, Turske, Austrije, Njemacke, Italije, Slovenije, Makedonije, Španjolske, Hrvatske, Albanije, Rusije i drugih. Žiri sastavljen od 14 sudaca nije imao lak zadatak, a kriteriji su im bili vrlo visoki, objasnio je Stanisavljevic, inace celnik Udruge kuhara IŽ-a i potpredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

Najbolja hrvatska slasticarka Dragica Lukin (slasticarnica Villa Soši) zlatom je nagradena za izvanrednu inovaciju; tortu od cokolade dekoriranu klasjem žita po receptu iz antickog doba, dok je broncu osvojila za tzv. "Morski greben", odnosno slatku platu od umaških fritula s maslinovim uljem i tartufima, datuljama u cokoladi i orasima a'la Priska, mignonima (pomello u carameli i cokoladi), parfeom od šumskog voca i kolacem od sira i šparoga.

Stanisavljevic (hotel Sol Coral) i Alen Turkovic (hotel Kristal) natjecali su se u kategoriji a'la carte magic box izvlacenjem zadanih namirnica od kojih je trebalo pripremiti jelo u 30 minuta pred publikom na dva tanjura. Turkovic, kojem je ovo bilo prvo sudjelovanje na medunarodnom natjecanju, osvojio je zlatnu medalju za punjeni svinjski file s gorgonzolom i dinjom. Stanisavljevic je dobio srebro za purecu roladu s pršutom, sirom i suhim šljivama u umaku od avokada i jabuke.


Podijeli: Facebook Twiter