Umaški kasino na dražbi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Opcinskom sudu u Bujama nije uspio prvi pokušaj javne dražbe na kojoj se prodavala zgrada kasina Solei u umaškom turistickom naselju Katoro, koji je u sijecnju ove godine zatvorio svoja vrata i ugasio brojna radna mjesta.

Zbog ogromnih dugova ovrha je bila zakazana za 8. studenog i to uz pocetnu cijenu od 72,5 milijuna kuna. Iako se kockarnica nalazi na vrlo atraktivnoj poziciji uz more, zainteresiranih, koji su trebali uplatiti jamcevinu od pet posto, nije bilo, pa je novo rocište za drugu javnu dražbu zakazano za 17. prosinca u 13 sati.

Postoji mogucnost da ce se tada ipak pojaviti kupac jer ce se cijena moci dobrano spustiti, i to cak do trecine vrijednosti.

Vec smo pisali o financijskim problemima ovog nekoc vrlo uspješnog kasina u vlasništvu tvrtke C-Umag d. d., za koju, kako neslužbeno doznajemo, postoji zahtjev za stecajem koji još nije pokrenut.

Kockarnica je pocetkom godine zatvorena jer joj koncesija nije produžena na još pet godina. Bez posla je tako ostalo 50-ak radnika, mahom Umažana, koji place nisu vidjeli od lanjskog kolovoza. Produženje koncesije odbijeno je zbog blokade racuna od lanjskog 30. rujna te nepravovremenih placanja doprinosa i ostalih davanja državi.



Za prošlu godinu, primjerice, upisano je potraživanje Istraturista u visini od 2,8 milijuna kuna, a prvo pravo zaloga radi osiguranja potraživanja upisala je Zagrebacka banka još u veljaci 2001. i to za 2,4 milijuna ondašnjih njemackih maraka.

Solei je godinama odlicno radio, posebno krcat bio je za vrijeme blagdana, kada bi se ondje natiskalo i do tisucu ljubitelja kockanja. Medu njima prednjacili su Talijani. Od te kockarnice mnogi su u Umagu i okolici dobro živjeli, pa je stoga i popis onih koji sada od nje potražuju novac jako dug. Medu vjerovnicima su prijevoznici, ugostitelji, trgovacka i zaštitarska poduzeca i mnogi drugi. Svi radnici podnijeli su tužbe preko odvjetnika za namirenje svojih potraživanja, koje su u tijeku.

Lani pred kraj godine neisplacivanje placa pravdalo se lošijim poslovanjem u zadnje tri godine, zatim recesijom i sve jacom konkurencijom, jer se na ovom podrucju otvorilo nekoliko novih kockarnica i automat-klubova.

No, postoji i druga prica, koja nije službeno potvrdena. Bolji poznavatelji situacije objasnili su da su kola krenula nizbrdo prije otprilike pet godina iz nekih drugih razloga. Zbog sumnji u regularno poslovanje zaredale su se inspekcijske kontrole, pojacani nadzor i ogromne novcane kazne, što je s vremenom pocelo prazniti kockarnicu. Bilo je sve manje klijentele dubljeg džepa, a izgubljeni su i tzv. porteri koji su zaduženi za dovodenje bogatih igraca.

Spomenimo i to da je vlasnik kasina Solei slovenski bogataš Davorin Lozej, koji je nekoc bio direktor u kockarnici Hit Gorica, a sada je u Novoj Gorici vlasnik automat-kluba, buduci da u Sloveniji kockarnice smije posjedovati samo država.


Podijeli: Facebook Twiter