Umaški iznajmljivači nezadovoljni sezonom

Ilustracija (Arhiva/J. PREKALJ)
Ilustracija (Arhiva/J. PREKALJ)

"Turistička sezona privatnih iznajmljivača jedva da je dobra kao i prošlogodišnja. Nisu tomu razlog samo Europsko nogometno prvenstvo i Ljetne olimpijske igre u Londonu. U dobroj mjeri tomu je doprinijela i politika prema turizmu koju aktualna Vlada čak zaoštrava u odnosu na prijašnju.

Stara nije imala previše sluha za iznajmljivače, a nova nije ni spremna za otvoren dijalog, koji je koliko-toliko bio uspostavljen za vrijeme prijašnje Vlade", rekao je to tajnik umaške Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Boris Brajković, dodavši da u punoj mjeri osjećaju krizu koja je pogodila sve.

To je prvi razlog zašto ove godine nisu ostvarili sve zacrtane ciljeve, posebno ne one koji su ih trebali uvesti u profesionalnije poslovanje.

- Ako prihvatimo stav predsjednika Saborskog odbora za turizam kao stav službene politike, na nacionalnoj se razini zagovara politika korporacijskog turizma, koji pušta malo ili ništa mjesta obiteljskom smještaju, koji bi se u dogledno vrijeme trebao pretvoriti u pansionski smještaj ili male hotele.

Čak niti na području destinacijskog turizma iznajmljivačima se ne daje slobode. To je po vlastodršcu isključivo domena turističkih agencija. Sav napor koji su iznajmljivači do sada ulagali u marketing destinacije, negiraju odgovorni na vrhu turističke hijerarhije.

Ti koji o tome odlučuju nisu shvatili bit i ekonomsku snagu iznajmljivanja kapaciteta u privatnom smještaju. Ne mislimo toliko na trenutni ekonomski efekt tog sektora, već na potencijal koji predstavljaju iznajmljivači, a koji je sustavno sputavan, doznajemo od Brajkovića.

Dodao je da niti njihova Hrvatska zajednica udruga obiteljskog smještaja nije na državnom nivou prihvaćena kao partner u razgovorima, a kamoli kao koautor kreiranja politike turizma, pa niti unutar turističkog sektora obiteljskog smještaja.

Zadnji bolni udarac, istaknuo je Brajković, dobili su nedavno preranom smrću dugogodišnjeg čelnika udruge Livija Pertića i najstarijeg člana Upravnog odbora Marija Bernardisa. Obojica su bili u udruzi od samog osnivanja, Pertić je izabran za predsjednika 2005., kada je funkciju preuzeo od sadašnjeg tajnika.

Bernardis je također bio član Upravnog odbora od prvoga dana udruge, a njegova pravičnost, otvorenost i konstruktivni stavovi razlozi su toj dugogodišnjoj funkciji. Pod vodstvom Pertića prošli su razvojni put od amaterskog društva do profesionalnog djelovanja. Zadnji zadatak, kojega na žalost nije uspio završiti, bio je stavljanje u funkciju informativnog punkta udruge, a koji ima izgleda da se realizira dogodine. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter