Umaški IDS: Urbanisticki plan donijet zbog stanova, a ne škola i vrtica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjesto da površina bivše vojarne u Umagu bude namijenjena javnim sadržajima, kao što su škole, vrtici, jaslice i prostor za sport i rekreaciju, a što su gradani iskazali u anketi prije nekoliko godina koju je proveo IDS, nedavno je vecinom glasova vijecnika usvojen urbanisticki plan gdje je gotovo pola tog prostora namijenjeno stanogradnji.

Clanovi Predsjedništva umaškog IDS-a na celu s predsjednikom Marinkom Blaževicem o tome su govorili na konferenciji za novinare, protiveci se prekomjernoj stanogradnji, koja je, po njima sasvim nepotrebno tim UPU-om omogucena.

Sve njihove primjedbe, koje su zatražili amandmanima, odbijene su - a tražili su da se dvostruko uveca zona rekreacije i hortikulturno uredi, da se u južnom dijelu nekadašnje vojarne uredi dodatno parkiralište za stanovnike izvan obuhvata tog plana, plus još jedno na sjeveru, kao i da se za stambene i dio javnih objekata predvidi obaveza gradnje parkirališnih mjesta u dozvoljenim podzemnim etažama.

Sve je odbaceno s obrazloženjem da je predvidena stambena izgradnja kljucna za razvoj zajednice i od nje se nece odustati ni za rekreaciju ni za parkiranje, naglasio je Fabio Jelicic.

Podsjetio je da je IDS vodio 15 godina pravnu bitku da bi Umag od države dobio vojarnu u vlasništvo, ali u posjed su ušli tek 2007. Za taj vrijedan prostor od deset hektara ukljucili su se u medunarodni projekt financiranja, zbog cega su bili u Sjedinjenim americkim državama.

Amerikanci su napravili nekoliko idejnih rješenja, a gradani su anketom odabrali baš onaj u kojem uopce nema stambene izgradnje (izuzetak bi mogli biti POS-ovi stanovi), vec bi sve bilo namijenjeno javnim sadržajima, potrebnim zajednici.

Jelicic je bio u tom povjerenstvu, zajedno s ondašnjom dogradonacelnicom i današnjom procelnicom za urbanizam Mirjanom Vrbat Skopac, koja je za želje gradana znala. No, današnji plan bitno je drukciji, pa su IDS-ovci pitali cemu služi javna rasprava i primjedbe gradana, kada ih ne prihvacaju.

Takoder, sporno im je što su škole i vrtici predvideni u gabaritima u minimalnoj površini po standardima, a moglo im se osigurati daleko više prostora. Takoder, prije samo pet godina IDS nije ni u ludilu mislio da ce se na prostoru bivše vojarne predvidjeti gradnja poslovne zgrade za cak 200 djelatnika gradske uprave.

"Forsiranjem stanogradnje zona sporta i rekreacije svedena je na velicinu poštanske marke. Na našu primjedbu da nece biti mjesta za školske autobuse, receno je da se drukcije prometno rješenje, bude li potrebe, može osigurati izvan obuhvata plana.

S druge strane Grad prodaje puno gradevinskih parcela koje ni iz više pokušaja ne može prodati, usprkos stalnom smanjenju cijena po cetvornom metru. Smatramo da UPU Komunela - centralni sadržaji nije donijet radi gradevina javne namjene, nego samo radi stambene izgradnje. Zanima nas u cijem je to interesu", zakljucio je Jelicic. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter