Umaški IDS: Prihodi od prodaje nekretnina fiktivni

Dario Makovac, Daglas Koraca, Slaven Paić i Marinko Blažević
Dario Makovac, Daglas Koraca, Slaven Paić i Marinko Blažević

Nerealan, nesocijalan, dijelom nerazuman i očito predizboran. Tim su riječima na jučerašnjoj konferenciji za novinare članovi umaške podružnice IDS-a opisali prijedlog proračuna za 2013. Primjedbi imaju puno, ali ono što ih posebno smeta jest da je iz budžeta razvidno da se ni dogodine nema namjeru završiti Dom umirovljenika. Takvo im je odugovlačenje neprihvatljivo. Kako su rekli, nije predviđena ni jedna kuna za opremanje Doma, iako su gradski čelnici već najavili svečano rezanje vrpce za Dan grada u svibnju, i to samo nekoliko dana prije lokalnih izbora! No, oprema će se nabavljati, što se vidi u projekcijama proračuna, tek tijekom 2014. i 2015., čime se priznaje da neće u funkciju prije 2016. ili 2017.

- Iako prijedlog budžeta od 144,56 milijuna kuna sliči ovogodišnjem, bitno je različit u strukturi. U ovu se godinu ušlo s viškom prihoda iz prethodnih godina od 18,8 milijuna kuna, dok se u 2013. planira krenuti s prenesenim prihodima od 11,4 milijuna. Podsjećamo da je IDS-ova uprava gradonačelniku Viliju Bassaneseu u 2009. ostavila višak prihoda nešto veći od 30 milijuna kuna. Toliko o tome da je IDS u Gradu Umagu ostavio dugove, ustvrdio je predsjednik IDS-a Marinko Blažević, uz kojeg su bili Dario Makovac, Daglas Koraca i Slaven Paić.

Da bi se trošenje "zaliha" kompenziralo, gradonačelnik predviđa prihode od prodaje gradske imovine od 17,82 milijuna kuna. Ali, analizirali su IDS-ovci, ove je godine planirano prodati imovine u vrijednosti od 14,15 milijuna, što je već prvim rebalansom smanjeno na 9,6 milijuna. Prema njihovim riječima, do sredine ovog mjeseca prodano je imovine za samo 2,7 milijuna, što na kraju godine može biti najviše tri do 3,5 milijuna kuna.

Podsjetili su da je nakon izbijanje krize 2008. prihod po toj osnovi stalno padao - bilo je 6,8 milijuna u 2009., nešto manje ostvareno je godinu dana kasnije, lani je inkasirano ukupno 4,4 milijuna kuna od prodaje imovine, a sada će to biti još manje. IDS-ovci se pitaju odakle gradonačelniku ideja da bi se u krizi koja ne jenjava moglo prodati imovine za 17,8 milijuna.

Podcrtali su da je proračun precijenjen i to za fiktivnih 13 do 14 milijuna kuna, koji služe da bi se nabrojale investicije vrijedne 15-ak milijuna s kojima će se pokušati dobiti podrška vijećnika pri glasanju. Time se može u predizbornoj kampanji obećavati puno, a na kraju će se zbog nedostatka novca moći realizirati tek nekoliko projekata, kazao je čelnik te stranke.

Istovremeno, objasnili su IDS-ovci, u proračunu su zadržani izuzetno visokih izdaci za plaće i materijalni troškovi zaposlenika (ukupno oko 18,7 milijuna kuna) te se predlaže drastično kresanje programa potreba u području socijalne zaštite i zdravstva za skoro 15 posto, tj. umanjenje za čak 738.000 kuna! Za njih je nonsens što su stotine tisuće kuna planirane za promociju grada. Na koncu su zaključili da neće podržati proračun sve dok se značajno ne intervenira u njegovu strukturu i sadržaj. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter