Umaški IDS o kašnjenju projekta doma umirovljenika

Roberta Lakošeljac i Daglas Koraca
Roberta Lakošeljac i Daglas Koraca

- Stavljanje u funkciju doma umirovljenika jedna je od najbitnijih točka našeg programa u dijelu, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare IDS-ov kandidat za umaškog gradonačelnika Daglas Koraca. Zajedno s njim bila je članica predsjedništva podružnice Roberta Lakošeljac koja je podsjetila da se radi o projektu započetom još 2005., odnosno da je gradnja startala 2008., te da je dom trebao već biti gotov.

- Prilikom izglasavanja proračuna za 2013. u prvoj verziji uopće nije bilo stavke za opremanje, pa smo amandmanom zatražili da se za to ipak predvidi pet milijuna kuna, što je usvojeno. Međutim, na dnevnom redu Vijeća još nije bila ni odluka o osnivanju ustanove koja će domom upravljati, niti o eventualnom imenovanju privremenog ravnatelja ili druge ovlaštene osobe koja bi se brinula o složenoj proceduri stavljanja objekta u funkciju.

Na web-stranicama Grada piše da će dom prve korisnike moći primiti već krajem ove godine, što je nemoguće ostvariti. Nakon donošenja akata o osnivanju trebat će od šest mjeseci do dvije godine za dobivanje svih potrebnih dozvola za rad.

Ako se nastavi raditi ovakvim tempom, prvi korisnici će moći useliti u predizborno vrijeme za sljedeće lokalne izbore 2017., što je apsolutno nedopustivo, veli Lakošeljac.

Koraca je dodao da su posjetili domove u Buzetu i Poreču, kao gradske ustanove izvan državne mreže socijalne skrbi, te na temelju kalkulacija ustvrdili da se dom može staviti u funkciju bez značajnih opterećenja za gradski proračun.

Kazao je da je potrebno zaposliti oko 45 ljudi, koji će godišnje stajati oko 4,7 milijuna kuna. Preostali materijalni troškovi bit će još 7,7 milijuna kuna. Kapacitet doma je 96 postelja, što znači da ekonomska cijena po korisniku neće premašiti iznos od 6.700 kn mjesečno.

Naravno da je to preskupo, naveo je Koraca, i stoga će po uzoru na ostale gradove razraditi model sufinanciranja do 50 posto. Za to bi se iz proračuna izdvojilo oko 2,5 milijuna kuna godišnje za one s prebivalištem u Umagu, što se može osigurati pravilnom preraspodjelom i smanjenjem nepotrebnih izdataka. Trećina kapaciteta bila bi za korisnike iz drugih gradova radi održivog modela poslovanja.

- Dom umirovljenika je investicija koja je predugo bila predmet dobivanja političkih poena. Došlo je krajnje vrijeme da se ta praksa prekine i da se projekt realizira bez «figa u džepu». Izgradit ćemo dom u punom smislu, a ne samo zgradu i zidove, jer treba služiti svrsi kojoj je i namijenjen, riječi su kandidata za sindaka. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter