Umaški HNS: Projekti za nova radna mjesta

Dogradonačelnik Veljko Ivančić sa skicom zone Ungaria (J. PREKALJ)
Dogradonačelnik Veljko Ivančić sa skicom zone Ungaria (J. PREKALJ)

Dva projekta za gospodarski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta u poduzetničkoj zoni Ungarija – izgradnju eko-energane te hladnjače, sušare i pakirnice voća i povrća - predstavio je na konferenciji za novinare umaški dogradonačelnik i član predsjedništva gradskog HNS-a Veljko Ivančić s predsjednikom stranke Bogdanom Božićem i Borisom Brajkovićem.

Nositelj projekata je braniteljska zadruga Eko Pleter iz Zagreba, uz podršku Grada, a prema Ivančićevim riječima u odmakloj su fazi pripreme i njihova realizacija ovisi isključivo o odlukama i natječaju za zemljište koje treba usvojiti Gradsko vijeće.

Eko–energana u manjoj varijanti zahtijeva ulaganje od šest milijuna eura, a u većoj deset milijuna, čemu treba pribrojati još 2,5 milijuna za toplovod i parovod. Vlasničku će strukturu, uz zadrugu i Grad, činiti HEP Esco, a financiranje je predviđeno putem HBOR-a i učešća spomenutih subjekata. Dobivena je suglasnost Hrvatske energetske regulatorne agencije i u pripremi je dokumentacija za lokacijsku dozvolu.

U drugi projekt od 1,8 milijuna eura uključena je Hrvatska agencija za malo i srednje poduzetništvo koja će osigurati 25 posto učešća za kredit HBOR-a, objasnio je Ivančić. Ostvarenjem projekata omogućit će se zapošljavanje 70 stalnih radnika i 15 sezonaca, a aktiviranjem zone Ungarija 500-tinjak ljudi i prihod gradu od oko dva milijuna kuna poreza na dohodak, rekao je.

- Za 2,5 milijuna kuna su u posljednjih nekoliko godina smanjeni gradski prihodi, na umaškom je području više od 600 nezaposlenih. Naša odgovornost u izvršnoj vlasti je velika, a posebice gradonačelnika čija je dužnost stvarati uvjete za razvoj. Proširenje zone Ungarija, nakon donošenja DPU-a i prijenosa 20,6 hektara s države na Grad, iza nas je i sad je neophodno što brže izgraditi infrastrukturu. Proračunom Grada nisu osigurana vlastita sredstva za ulaganja jer je sav potencijal planiran za rotore, ulice, parkove… Otvaranje novih radnih mjesta bi nam trebao biti apsolutni prioritet, rekao je Ivančić. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter