Umaški HNS kritizirao prijedlog proračuna

Veljko Ivančić, Boris Bogdan i Boris Brajković (T. KOCIJANČIĆ)
Veljko Ivančić, Boris Bogdan i Boris Brajković (T. KOCIJANČIĆ)

Sad već bivši koalicijski partner umaškog gradonačelnika Vilija Bassanesea, gradski HNS na čelu s predsjednikom Borisom Bogdanom, jučer je na konferenciji za novinare kritizirao prijedlog proračuna za 2013., nazvavši ga neprihvatljivim i društveno štetnim.

Problem su prioriteti, ustvrdio je čelnik županijske organizacije te stranke i član predsjedništva te podružnice Veljko Ivančić, jer se ulaže u komunalnu infrastrukturu, dok je premalo novca planirano za poduzetničku zonu Ungarija u kojoj bi se trebalo otvoriti 500-tinjak novih radnih mjesta.

- Proračun, planiran u visini od 144,5 milijuna, nategnut je za od pet do deset milijuna kuna. Prihod od poreza na promet nekretnina predviđen je u iznosu od deset milijuna, koji se s godinama smanjuje.

U 2010. iznosio je 15 milijuna kuna kao posljedica nagomilanih neobrađenih obračuna poreza na promet nekretnina iz doba apartmanskog buma i kupoprodaje. No, dogodine će sigurno doći do značajnog pada tog poreza, objasnio je Ivančić.

Za rashode je rekao da na prvi pogled sve izgleda sjajno, jer će se nastaviti graditi na sve strane, ali po njima je to pitanje ekonomske opravdanosti.

Tajnik županijskog HNS-a Boris Brajković kazao je da se gradi ono što je vidljivo, budući da se bliže lokalni izbori.

- Apsolutnu prednost moralo bi imati stvaranje uvjeta za dotok kapitala, investicije u proizvodnju i smanjenje nezaposlenosti. Za komunalnu infrastrukturu u Ungariji planirana su samo 1,4 milijuna kuna, uglavnom tuđih sredstava i pomoći.

Naša je dužnost da u iduće dvije godine uložimo najmanje 15 milijuna kuna, a pola toga valjalo bi osigurati u 2013. Već se duže vrijeme zna da u Ungariji od države na Grad treba prenijeti 20,6 hektara za proširenje te zone, pa je trebalo ranije osigurati 2,3 milijuna kuna za Hrvatske šume, kao naknadu za izgubljenu općekorisnu funkciju šuma, istaknuo je Veljko Ivančić.

Na upit jesu li sudjelovali u izradi proračuna, odgovorili su negativno i pojasnili da ni njih, kao ni HSU ni Zelenu stranku nitko nije pozvao da sudjeluju, iako su oni Bassanesea 2009. podržali i kandidirali za gradonačelnika.

Tada su se dogovorili da će se redovito sastajati i dogovarati o svemu, ali to se u tri i pol godine dogodilo tri puta, a ove godine nijednom.

Bassanese je proljetos sa skoro svim svojim vijećnicima prešao u SDP pa je i formalno nestao njihov koalicijski sporazum jer, istaknuli su, po njima ta nezavisna lista više ne postoji. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter