Umaški HNS i HSU pratit ce gradnju Doma umirovljenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S obzirom da je umaški gradonacelnik Vili Bassanese pred kraj prošle godine, ne obavijestivši nikoga, ukinuo gradsko povjerenstvo za nastavak izgradnje i dovršenje Doma umirovljenika, njegovi clanovi, pripadnici HNS-a i HSU-a, sada su osnovali svoju, stranacku komisiju koja ce pratiti tijek te investicije. Njen predsjednik je potpredsjednik umaškog HNS-a Jakov Brajkovic (koji je bio i na celu naprasno ukinutog gradskog povjerenstva), a clanovi su HSU-ovci Marino Diminic i Adriano Penko.

Brajkovic je na konferenciji za novinare objasnio zašto su pokrenuli novo povjerenstvo te, kao prvi korak, najavio da ce razgovarati s Adrianom Juriševicem, direktorom gradske tvrtke Komunela koja je nositelj ove investicije, jer žele doznati kakva je situacija na gradilištu, što misle dalje uciniti i zašto projekt stoji iako je novac osiguran.

- Zbog vlastite prepotencije i bahatosti gradonacelnik je "zaboravio" obavijestiti i konzultirati svoje koalicijske partnere, HSU i HNS, uz pomoc kojih je i došao na vlast, te je raspustio povjerenstvo prošlog prosinca, koje je godinu dana prije toga pokrenuo na zahtjev tih dviju stranaka. Ocito smo mu smetali i ometali njegove planove, jer smo tražili da se što prije nastave radovi, a on je glavni dio posla htio tempirati u jeku predizborne kampanje krajem godine. Da ga on nije opstruirao, Dom umirovljenika mogao je vec biti gotov, tvrdi Brajkovic.

Dodao je da postoji niz dokaza za opstrukciju u 2011. pa je spomenuo tromjesecno nadmudrivanje za prihvacanje modela financiranja za dovršetak doma, zatim odugovlacenje kod raspisivanja javne nabave za kreditna sredstva od 10,5 milijuna kuna, potom omalovažavanje potonje uspjele javne nabave, kao i odluke Gradskog vijeca od 5. srpnja, kada je odobreno da se za taj iznos Komunela zaduži. Zatim je trebalo raspisati javnu nabavu za 12 milijuna kuna i ugovoriti sve radove, ali gradonacelnik ni nakon osam mjeseci, u svojstvu Skupštine Komunele, nije dao suglasnost za to.

Ne budu li zadovoljni objašnjenjima direktora Komunele o stanju na gradilištu, drugi korak nove komisije bit ce razgovor s gradonacelnikom, za što do sada nisu imali prilike. Naime, veli HNS-ovac, do njega je nemoguce doci. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter