Umaški HDZ: Tko koči prodaju zemljišta?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Je li prodaja zemljišta spriječena iz financijskih razloga, tj. zbog, za današnje uvjete, niskih cijena da bi se kasnije moglo prodati skuplje, ili da bi se jednog dana, zbog novih izmjena zakona, tereni mogli prodati boljima, državi prihvatljivijim ponuđačima?

Pitanje je to umaških HDZ-ovaca predsjednika podružnice Jurice Šiljega i Marijana Grpca, koje se odnosi na neuspješan natječaj za kupnju državnog poljoprivrednog zemljišta, raspisanog 2009. Budući da je propao dio tog natječaja koji se odnosio na kupnju, dok je za zakup djelomično proveden uspješno, Šiljeg je kazao da su poljoprivrednici revoltirani te da su spremni izaći na ulicu pred gradsku upravu i prosvjedovati.

- Vijećnicima nikada nije objašnjeno je li taj natječaj propao namjerno ili stvarno zbog formalnih grešaka i nije održana obećana nam tematska sjednica vijeća na tu temu, pa s pravom sumnjamo da netko sve to namjerno koči. Zbog toga naši su građani dugoročno oštećeni, smatra Šiljeg, ujedno vijećnik.

Kako je rekao čelnik HDZ-a, na natječaju nije bilo upozorenja da je sva potrebna dokumentacija za uvid javnosti - popis katastarskih čestica, katastarskih općina i slično - objavljena ili postavljena na oglasnoj ploči u gradu.

- Propust je velik i pobuđuje sumnju u namjeru mogućeg kasnijeg utemeljenog prigovora za poništenje natječaja. S obzirom na kasniji prigovor o formalnim nedostacima postupka, upozoravamo da je natječaj u dijelu zakupa uglavnom prošao, iako je imao iste propuste kao i dio za prodaju. Očito se prodaju željelo spriječiti, a razloge treba tražiti u nečijoj politici, iznio je Šiljeg. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter