Umaški HDZ: Gradnja doma je promašaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Jesu li celnici HSU-a i HNS-a svjesni koliko košta medicinska oprema za Dom umirovljenika? Posebni sanitarni cvorovi za invalide, medicinski kreveti? Otkud im podatak da za nastavak gradnje treba 15 milijuna kuna, a da oprema ne može stajati još 14 milijuna, odnosno da dom ne može stajati ukupno 37 milijuna kuna?, pitao je na konferenciji za novinare predsjednik umaškog HDZ-a dr. Jurica Šiljeg, osvrnuvši se na podatke koje je iznijelo gradsko povjerenstvo za pracenje nastavka izgradnje te ustanove.

Šiljeg je ustvrdio da je gradnja tako skupog objekta u današnje vrijeme teški promašaj, jer Grad nema novca, te da ce kociti puno važnije investicije, poput neophodne gradnje novog vrtica u naselju Komunela.

- Nikad nisam rekao da Umag ne treba dom, ali sve je bilo pogrešno od samog pocetka, kada je HSU, ušavši u koaliciju s IDS-om, politickom trgovinom uvjetovao njegovu gradnju. Umirovljenici su tražili da se taj objekt gradi na parceli pokojnog Sulejmana Nadarevica, cija je tvrtka Umag gradnja na fiktivnom natjecaju dobila posao izvodaca radova, iako nije imala koncesiju za izgradnju takvog tipa objekta. Nije prošao naš prijedlog da se dom gradi na gradskoj parceli kod Doma zdravlja, kao ni da se za jedno krilo proširi postojeci dom za starije i nemocne u Novigradu, što bi za džepove penzionera sve bilo puno jeftinije, tvrdi Šiljeg.

Grad može financirati gradnju doma samo iz prodaje imovine, ali danas se nekretnine teško prodaju, u zadnjih nekoliko godina prodano je tek deset posto od ponudenog, nastavio je Šiljeg i napomenuo da je problem i u tome što umaški dom nece uci u sustav HZZO-a i nece biti dostupan vecini domacih ljudi.

- Znaju li gospoda iz povjerenstva koliko ce biti mjesecna cijena življenja u domu? Nemoguce je ocekivati od Grada da sve sufinancira, a kad vec imaju financijske modele kako ce opremiti dom i kako ce se nakon toga financirati njegov godišnji hladni pogon, trebali su to javno reci. Još su uvijek u socijalizmu u kojem su naucili da ce netko drugi sve platiti, a oni uživati u tome. Ne znaju što je javno-privatno partnerstvo i glupost je njihova izjava da bi to Grad koštalo triput skuplje. Varaždinska i Medimurska županija pola su toga izgradile javno-privatnim partnerstvom i ušle u grupu najbogatijih hrvatskih regija. Umaški dom umirovljenika za njegove je gradane, nažalost, jama bez dna, zakljucuje Šiljeg. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter