Umaški dom primjer politike pravednosti prema starijima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Ne vidim zašto umaški dom ne bi ušao u mrežu državnih domova - kao što se pomaže drugim penzionerima, može se pomoci i vama, rekao je hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipovic sinoc na gradilištu buduceg doma umirovljenika u Umagu, pred brojnim umirovljenicima.

Bio je to njegov odgovor na upit Antona Pertota, novog predsjednika ovdašnjeg ogranka Sindikata umirovljenika Hrvatske, koji je rekao da si osobe trece dobi u protivnom baš i nece moci priuštiti boravak u toj ustanovi, a koja bi, po rijecima saborskog zastupnika i celnika HSU-a Silvana Hrelje, trebala biti dovršena i spremna za prihvat korisnika koncem 2013. ili pocetkom 2014.

Gradonacelnik Vili Bassanese istaknuo je da rade na modelu po kojem bi po trecinu cijene smještaja sufinancirali država i Grad, dok bi ostatak placali korisnici, što je izazvalo pljesak okupljenih penzionera.

- Ovaj dom primjer je politike pravednosti prema starijim osobama i nadam se da cemo zajedno biti na njegovom otvorenju. Veseli me što ce se do njega izgraditi POS-ovi stanovi, u kojima ce možda živjeti i vaši unuci, porucio je predsjednik Umažanima.

Prije toga projekt doma Josipovicu su predstavili Bassanese i Adriano Juriševic, direktor gradske tvrtke Komunela koja je nositeljica investicije, a zatim je Hrelja podsjetio da je ova dugo priželjkivana ustanova vec godinama u žiži interesa njihove stranke.

- Otkad je u Umagu osnovan HSU, glavni mu je projekt bio upravo ovaj dom, zbog kojega je preokrenuta i jedna gradska vlast, a podupiru ga sindikat i Matica umirovljenika. Ovo je pravi trenutak da se prisjetimo pokojnog Atilija Gamboca, predsjednika stranke u Umagu i gradskog vijecnika, koji je bio pokretac ovog projekta.

Dom se nastavlja graditi unatoc financijskim problemima, a sve zato što postoji dobra komunikacija izmedu naše stranke, Grada i umirovljenickih udruga. Svi su uvijek spremni na kompromis, a sve s ciljem dovršetka doma, rekao je Hrelja.

Dom se, sa stankama, gradi vec nekoliko godina, a nedavno je pocela završna faza, vrijedna 13,1 milijun kuna. Dosad je ukupno u tu zgradu uloženo 11 milijuna kuna, a tomu valja pridodati ovih 13 milijuna, plus vrijednost zemljišta.

Uslijedit ce na kraju trošak opremanja od oko devet milijuna pa bi u konacnici ova, u zadnja dva desetljeca u Umagu najveca kapitalna investicija, trebala stajati oko 33 milijuna kuna. Dom ce moci primiti oko 140 korisnika u stambenom dijelu, stacionaru i dnevnom centru.

Predsjednik se potom zaputio u Stella Maris, gdje je na Istria Gourmet odjelu održana donatorska vecera "Hrvatska bez mina", u organizaciji Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske i 23. ATP Vegeta Croatia Opena. Josipovic je bio pokrovitelj, a prikupljala su se sredstva za razminiranje sumnjivog podrucja u neposrednoj blizini sela Smiljana u Lici, na terenu oko rodne kuce znanstvenika i izumitelja Nikole Tesle. (T. KOCIJANCIC, Snimio M. GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter