Umaški budžet od 144,5 milijuna na prvom čitanju

2230469.jpg  Vijećnicima predstavljen proračun za 2013. godinu (T. KOCIJANČIĆ)
2230469.jpg Vijećnicima predstavljen proračun za 2013. godinu (T. KOCIJANČIĆ)

Do 3. prosinca umaški vijećnici mogu dostaviti svoje amandmane na proračun za 2013., planiran u visini od 144,5 milijuna kuna, koji je sinoć bio na prvom čitanju.

Gradonačelnik Vili Bassanese istaknuo je da je njihov prijedlog budžeta realan i ostvariv.

- U nekim dijelovima gotovo je identičan ovogodišnjem budžetu. Prodaju imovine planiramo u visini od 17,8 milijuna, ali očekujemo puno više. Godišnji priljev od komunalne naknade planiramo u visini od 14,36 milijuna, a od komunalnog doprinosa osam milijuna kuna, nanizao je u uvodu Bassanese.

Na rashodovnoj strani naveo je glavne projekte. Dom umirovljenika je prioritet, kazao je Bassanese. Napomenuo je da će se opremanje financirati iz prodaje imovine ili će se nakon podmirenja svih kredita uzeti novo zaduženje od sedam milijuna kuna. Drugi projekt je izgradnja vrtića. Centralni, kako je objasnio, ne može se dograditi pa će se napraviti novi u Komuneli. Gradnja bi startala početkom 2014. i kandidirat će ga za europske fondove. Druga solucija jest opet novac namaknuti iz prodaje imovine.

Grad kani platiti izradu projekata za gradnju srednje škole, koja bi se gradila kroz javno-privatno partnerstvo 2014. Spomenuo je gradnju zaštitnog kanala protiv poplave te otvaranje građevinskog deponija Valdemat, za kojeg su nakon tri godine uspjeli ishoditi svu dokumentaciju. Gradnja se planira financirati kroz koncesiju. U industrijsku zonu Ungarija treba uložiti još 14,5 milijuna kuna, da bi mogla profunkcionirati.

Vijećnici su imali niz pitanja i tražili su objašnjena za prihod od koncesija, o raznoraznim komunalnim investicijama u gradu i po naseljima, zatim su kritizirali zašto je osigurano čak sto tisuća kuna za informiranje građana, što je protumačeno kao plaćena promocija Grada u lokalnim časopisima, radio i TV postaji. Komentirali su da su u Uredu gradonačelnika jako povećana sredstva te da je gradonačelnik jako rastrošan.

Pitali su za višefaznu izgradnju (preskupog) gradskog parka Humagum, koji će se prostirati od IKB-a do marine, zašto nije napravljen skate park kod policijske postaje i drugo. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter