Umaške pijavice Borisa Barana na fotografiji mjeseca

Fotografija mjeseca Međunarodnog centra za istraživanje pijavica Borisa Barana
Fotografija mjeseca Međunarodnog centra za istraživanje pijavica Borisa Barana

Neobična fotografija dvostruke pijavice pokraj koje, naizgled, prolazi putnički brod "Prince of Venice", snimljena s obale kod Umaga, odabrana je kao fotografija mjeseca na službenim stranicama Međunarodnog centra za istraživanje pijavica (ICWR) sa sjedištem u Kanadi.

- Opisati kako je nastala takva fotografija je teško, jer to je ipak sreća da se sve posloži: da stigneš na vrijeme, da uočiš pijavicu i da uspiješ snimiti, i to dva komada, kaže autor fotografije i član portala Istramet Boris Baran koji je fotografiju snimljenu 28. kolovoza pjesnički nazvao "Ples pijavica", jer se u seriji fotografija doimaju kao da plešu jedna oko druge. "Dvije pijavice potrajale su oko 15 minuta i kretale se u smjeru kopna, ali se tada jedna povukla, dok je druga ostala još koju minutu. Pokušala se formirati još jedna pijavica, ali ipak nije stigla do površine mora", opisuje 35-godišnji Baran nastanak fotografije koja je na službenoj Facebook stranici portala Istramet dobila gotovo 1.400 lajkova.

Na pitanje da li se brod nalazio u blizini meteorološkog fenomena, Baran kaže da to samo tako izgleda, jer je fotografirao objektivom od 300 milimetara koji je dva objekta "približio" jedan drugome.

- Kao ljubitelj fotografije i meteorologije počašćen sam da su odabrali baš moju sliku, kaže Baran koji se u životu bavi informatikom. "Fotografijom i meteorologijom bavim se ozbiljnije od 2010. kada sam i postavio prvu meteopostaju u Umagu koja je umrežena s ostalim Istramet postajama. Najviše volim slikati ljepotu prirode koja me ujedno opušta, i vidim je kroz drugačije oči", kaže Baran.

Zanimljivo, direktor ICWR-a, meteorolog Wade Szilagy, koji već 19 godina proučava i promatra pijavice, kazao je da su one najčešće na jugu Floride, druga su lokacija Velika jezera na granici SAD-a i Kanade, a treće mjesto Sredozemlje - posebno njegov središnji i istočni dio - uključujući i Jadransko more. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter