Umaške freske - senzacionalno otkrice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrijedne i rijetke freske pronadene su na umaškom Trgu sv. Martina, na mjestu gdje su se nekoc u istoimenoj crkvici, izgradenoj prije 8. stoljeca, nalazili oltar i apsida. Radi se o senzacionalnom otkricu, važnom ne samo za povijest Umaga, nego i za cijelu Istru.

Naime, najstarije dosad poznate freske iz predromanickog i romanickog doba nalaze se samo u crkvama sv. Sofije u Dvigradu i sv. Marije od Sniga u Maružinima, doznajemo od voditeljice zaštitnog arheološkog istraživanja Biljane Petrovic Markežic.

Najavila je da ce nakon istraživanja uslijediti restauracija freski i konzervacija zidova crkvice, što bi se u konacnici, kada se sve to završi i postavi u Muzeju grada Umaga, moglo pokazati odlicnom pricom koja bi znacajno obogatila kulturno-turisticku ponudu grada.



- Ovo su najstarije freske dosad pronadene u Umagu i dat ce ogroman doprinos saznanjima o freskoslikarstvu na podrucju Istre. Freske su in situ nadene u istocnom, liturgijskom dijelu crkvice. Rijec je o ulomcima ukrašenim geometrijskim motivima, dok je u šutu, u samoj apsidi, pronaden velik broj fragmenata s biljnim i geometrijskim motivima. Mnogi ulomci prikazuju svetacke likove, medu kojima je i Isus, što znamo na osnovu aureole oko glave. Detaljnom analizom freski - tehnike izrade, korištenih boja i sastava žbuke na kojoj su naslikane - moci ce se znati cak i ime majstora koji je oslikao crkvicu sv. Martina, što cemo provjeriti konzervatoru Željku Bistrovicu, kazala je Petrovic Markežic.

Pronadeni fragmenti cuvaju se trenutno u dvadesetak kašeta s pijeskom u muzejskoj radionici.

Petrovic Markežic veli da se dosad mislilo da je najstariji sakralni objekt na Umaštini crkva s tri upisane apside iz 8. stoljeca, koja se nalazila ispod današnje župne crkve posvecene Bogorodici i Sv. Pelegrinu na Trgu slobode. No, vec se sada zna da je prva bila ona na Trgu sv. Martina, a daljnja ce istraživanja pokazati kada je izgradena te je li bila trobrodna.


Podijeli: Facebook Twiter