Umaška uprava najskuplja u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnici umaškog IDS-a u svojoj su analizi rada gradske vlasti zakljucili da je došlo do neumjerenog povecanja broja zaposlenih u umaškoj gradskoj upravi, cime je ona postala najskuplja u Istri. Potom su krizirali instaliranje podobnih kadrova na dobro placena radna mjesta, nedostatak novih ozbiljnih projekata i rješenja za dovršetak doma umirovljenika te redovito premašivanje troškova investicija za oko 25 posto.

- U samo godinu dana gradonacelnik Vili Bassanese zaposlio je 20 ljudi i pretvorio gradsku upravu u najrastrošniju u cijeloj županiji, što nije interes poreznih obveznika u ovoj krizi. Gradonacelnik ce to pokušati opravdati odlaskom nekih u mirovinu ili preuzimanjem službenika iz Buja za izdavanje gradevinskih dozvola, ali to je tek mali dio novozaposlenih, ustvrdio je tajnik umaškog IDS-a Fabio Jelicic.

Naveo je da ce se godišnje samo za novozaposlene izdvajati dodatnih 2,9 milijuna kuna, odnosno 11,5 milijuna u cetiri godine, u što nisu uracunati drugi izdaci za rad i naknade. U budžetu za 2010. za zaposlene je osigurano 16,5 milijuna u odnosu na 11,1 milijun kuna, koliko je ukupno ostvarila IDS-ova vlast krajem 2008. godine.

Predsjednik umaškog IDS-a Marinko Blaževic je istaknuo da je Bassaneseu bilo bitno uhljebiti osobe koje su bile pri vrhu na njegovoj nezavisnoj listi, pa su tako direktori 6. maja i Komunele postali Krešimir Vedo i Adrijano Juriševic, dok je Diego Bankovic sada predstojnik njegova ureda.



- Zar Umag ima kvalificirani kadar za rukovodece položaje samo u nezavisnima? Ili je sindaco formirao listu s ciljem da osigura svoje ljude na sigurnim i odlicno placenim pozicijama, pitao je Blaževic.

Ustvrdili su da je aktualna vlast dosad realizirala samo projekte koje je predložio IDS, kao što su obnova Jadranske ulice i uredenje vrtica u bivšoj vojarni. Sindaco je program poticane stanogradnje predložio kao novi projekt, ali, podsjetili su ga, prvi POS je IDS realizirao prije pet godina, kada su izgradene tri zgrade na Punti.

Osvrnuli su se na gradnju novog kružnog toka na raskrižju Savudrijske i Kratke ulice koji se nalazi - podcrtali su - blizu gradonacelnikove kuce. I taj je projekt pripremio IDS, ali ondje ljeti nije bilo prevelikih gužvi ni ucestalih nesreca, pa im nije bio prioritetan.

Smatraju da je 7,1 milijun kuna, koliko je u proracunu predvideno za tu investiciju, previše, te da ih je trebalo iskoristiti za dovršetak doma umirovljenika.


Podijeli: Facebook Twiter