Umaška oporba: Vlast opstruira Terru Istrianu

Umaška uvala Moela (T. KOCIJANČIĆ)
Umaška uvala Moela (T. KOCIJANČIĆ)

Vijećnici umaškog IDS-a najavili su da će izvijestiti nadležno ministarstvo o događajima na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, koju su s drugim oporbenjacima napustili nakon što je na prijedlog gradonačelnika Vilija Bassanesea s dnevnog reda skinuto donošenje Urbanističkog plana uređenja Terra Istriana i uvršteno pokretanje njegovih izmjena i dopuna, odnosno smanjenja obuhvata.

Ono što se dogodilo nazvali su "silovanjem demokracije pod režijskom palicom gradonačelnika i izvedbom njegove većine u Vijeću, svojstveno totalitarističkim režimima prošlog stoljeća". Podsjetili su, naime, da je trećina oporbenih vijećnika zatražila sazivanje sjednice upravo radi donošenja UPU-a Terra Istriana, kako bi omogućavanjem izgradnje turističkog naselja visoke kategorije pokrenuli umaško gospodarstvo.

- Osim rušenja demokratskih načela i kršenja poslovnika, ovdje se radi o opstrukciji investicije vrijedne 200 milijuna eura, kojom bi se napunio umaški proračun i otvorile stotine radnih mjesta. Gradonačelnik svoju nesposobnost i tvrdoglavost prikriva politikantskim igricama, skrivajući se iza peticije stanovnika Moele protiv izgradnje marine. Taj alibi nema temelja, jer koncesiju za izgradnju na pomorskom dobru izdaje Grad, pa nema razloga za daljnje gubljenje vremena, istaknuo je predsjednik umaškog IDS-a i vijećnik Daglas Koraca.

Napomenuo je da je moguće očekivati da se investitori pozovu na Zakon o strateškim investicijama, čime bi Grad mogao izgubiti kontrolu nad investicijom, kao i dobiti zahtjev investitora za povrat sredstava uloženih u izradu UPU-a. Upravo je gradonačelnik pokrenuo izradu UPU-a Terra Istriana u prvotno predloženom obuhvatu i provedene su dvije javne rasprave na kojima nije imao primjedbi te rasprava na Vijeću.

- Istina je da sam kao gradonačelnik predložio smanjenje obuhvata plana na način da se zaštiti gradsko zemljište i volja građana Mjesnog odbora Moela, koji su peticijom izrazili volju da marina ne bude izgrađena u zaljevu Moela, već izvan uvale. Treba znati da je to i stav i odluka Vijeća u starom sazivu, koja je izglasana sa samo jednim suzdržanim glasom", kaže Bassanese. (Kristina FLEGAR)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter