Umaška oporba prijavit će Grad državnom odvjetništvu

Jurica Šiljeg, Marinko Blažević i Danilo Latin
Jurica Šiljeg, Marinko Blažević i Danilo Latin

Nezadovoljstvo radom Gradskog vijeća i njegovog predsjednika Gorana Slavujevića te gradonačelnika Vilija Bassanesea iznijeli su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici oporbenih vijećnika (kojih je ukupno10 te imaju većinu) - Marinko Blažević (IDS), Jurica Šiljeg (HDZ) i Danilo Latin (nezavisni).

- Način postupanja prema vijećnicima u zadnje vrijeme ne priliči demokratskim načelima ponašanja u lokalnoj samoupravi, već predsjednik Vijeća poslušno izvršava gradonačelnikove želje, ne mareći na zamjerke vijećnika, rekao je Blažević.

Posebno je bio kritičan prema činjenici da dvije važne točke dnevnog reda – razmatranje i usvajanje prijedloga vezanih uz poljoprivredno zemljište i poduzetničku zonu Ungarija, nakon što su skinute s dnevnog reda 20. prosinca, usprkos inzistiranju oporbenjaka još nisu odrađene te da, kako je rekao, "vijećnici na bitna pitanja ne dobivaju odgovore ili dobivaju obrazloženja u pisanom obliku, ali bez konkretnog odgovora". Te su točke uvrštene na dnevni red sjednice koja će se održati u petak, ali vijećnici materijale još nisu dobili.

"Predsjednik vijeća konstantno krši poslovnik i štiti interese izvršne vlasti. Kad uz njega nema gradonačelnika da mu migne što treba napraviti jednostavno je izgubljen. Pojedini pročelnici i drugi djelatnici gradske uprave nam lažu, a oni koji nam daju prave podatke gradonačelnik smjenjuje, šikanira i degradira te vrši snažan mobbing na njih. Po ponašanju prema vijećnicima gradonačelniku nije ravan ni Željko Kerum, a u gradskoj upravi vlada strah jer on provodi autokraciju, totalitarizam, pa čak i diktaturu u maniri Sulejmana Veličanstvenog", sarkastično je opisao Šiljeg.

Istaknuo je da još nije održana obećana tematska sjednica o odnosu Grada i Istraturista te da su nove poteškoće počele kad je javno progovorio o problemima s natječajima za prodaju i zakup poljoprivrednog zemljišta iz 2009. i 2011, koji još nisu riješeni.

Latin je kazao da je dio sjednice odgođen bez suglasnosti Vijeća, predsjednik Vijeća sam mijenja već usvojeni dnevni red, a gradonačelnik povlači točku i ne vraća je ni nakon dva mjeseca.

"S obzirom na sve to mogu zaključiti da je Gradsko vijeće suspendirano, a gradska imovina postala je skladište kojim se svatko može poslužiti.

Zbog svega navedenog, uskraćene nam rasprave na temu odnosa između Grada Umaga i Istraturista te nemogućnosti da na drugačiji način zaštitim gradsku imovinu, u sljedećim ću danima Grad prijaviti državnom odvjetništvu, za oštećivanje i otuđivanje gradske imovine", najavio je Latin.

Kao primjer takvog ponašanja naveo je davanje na korištenje 14 tisuća kvadrata zemljišta Istraturistu putem javnog natječaja u kojemu nisu navedeni ni kvadratura ni namjena zemljišta. Drugi je primjer, ustvrdio je Latin, protupravno izgrađen Istraturistov akvapark na čestici koja je primjenom zakona o turističkom zemljištu postala gradsko vlasništvo.

Blažević je pak rekao da već godinu i pol nije dobio odgovor pa gradonačelnika sad javno poziva da kaže koliko je njemu i zaposlenicima gradske uprave isplaćeno prekovremenih sati i godišnjih odmora, koliko je ljudi zaposleno u gradskoj upravi od 2009. i koliko sve to opterećuje gradski proračun. (K. FLEGAR; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter