Umaška oporba: Grad opstruira razvojne projekte

Blaž Vidović, Diego Makovac, Daglas Koraca, Kristijan Sirotić i Veljko Ivančić (V. HABEREITER)
Blaž Vidović, Diego Makovac, Daglas Koraca, Kristijan Sirotić i Veljko Ivančić (V. HABEREITER)

"U vrijeme globalne recesije i situaciji da se moramo boriti za svakog investitora, gradska vlast u Umagu opstruira projekte čijom će se realizacijom pokrenuti gospodarska aktivnost i smanjiti nezaposlenost", rekli su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici oporbenih stranaka u Gradskom vijeću: IDS-a, HNS-a i HDZ-a.

Njihova je to reakcija na zadnju sjednicu vijeća na kojoj su vladajuća većina SDP-a te predsjednik i potpredsjednici vijeća iz redova Zelenog saveza - Zeleni i HSU-a glasali protiv donošenja ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja (PPU) grada vezanih za Stanciju Grande, pokrenutih u cilju realizacije golf igrališta s 18 rupa i hotela visoke kategorije s najviše dvjesto postelja na prostoru oko bivše ladanjske vile Cesare.

Daglas Koraca, predsjednik umaškog IDS-a i gradski vijećnik, istaknuo je da su ciljane izmjene ovog dokumenta napravljene u svrhu usklađivanja PPU-a kao plana nižeg reda s onim višeg reda, u ovom slučaju županijskim planom, što je obveza po Zakonu o prostornom uređenju.

- Pitamo se zašto glasanju o PPU-u nije prethodilo nikakvo objašnjenje, trebalo je ukazati da je riječ o usklađenju gradskog plana sa županijskim, kao zakonskoj obvezi. Gradonačelnik je morao reagirati na sjednici i upozoriti na to. U nekoliko ranijih slučajeva gradonačelnik ili pročelnik znali su upozoriti da bi se usvajanjem određenih amandmana koji su predložili vijećnici kršio određeni akt.

Prepuštamo gradonačelniku da odgovori zašto u ovom slučaju nitko nije reagirao. Ovakvim načinom gradonačelnik i njegova većina u vijeću odbijaju poštivati standarde na koje upozorava EU i šalju poruku investitorima da u Hrvatskoj i dalje postoji pravna nesigurnost, rekao je Koraca.

Dodao je da ne želi spekulirati ima li u neizglasavanju plana i osobnih interesa, već je istaknuo da se radi o opstrukciji realizacije projekta koji bi u umaško gospodarstvo mogao ubrizgati oko 100 milijuna kuna kapitala, otvoriti stotinjak radnih mjesta te oplemeniti spomenik kulture.

Jedna šansa još postoji, istaknuo je Koraca, jer po Statutu gradonačelnik ima pravo podnijeti odluku o obustavi primjene općeg akta Gradskog vijeća ako je njime povrijeđen zakon ili drugi propis, i to u roku od osam dana od donošenja akta (u ovom slučaju do utorka).

Vijećnik HDZ-a Blaž Vidović rekao je da se na sjednici dalo razabrati da su predsjednik i potpredsjednici Vijeća Milan Vukšić, Nadio Krt i Marino Kocijančić kao glavni razlog za neprihvaćanje PPU-a naveli navodnjavanje, iako je u planu izričito navedeno da za održavanje golf terena treba osigurati vodu ne iz vodovodnog sustava, već dobivenu iz alternativnih izvora.

- Jedan od komentara na sjednici bio je "što će se ovdje graditi golf ako ga već imate kilometar dalje", ali to je odluka investitora, kao i koliko će sve to koštati; znači da su procijenili da im se to isplati. Zato su ovakvi komentari bili nestručni, površni i tendenciozni. Žao mi je što se nismo izašli sa sjednice Gradskog vijeća, rekao je HNS-ov vijećnik Veljko Ivančić.

Na konferenciji su bili prisutni i predsjednik Kluba vijećnika IDS-a Dario Makovac i Kristijan Sirotić, predsjednik podružnice HNS-a. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter