Umaška ACI marina odmah nakon dubrovačke i splitske

Treća u Hrvatskoj po prihodima - ACI-jeva marina u Umagu (Arhiva)
Treća u Hrvatskoj po prihodima - ACI-jeva marina u Umagu (Arhiva)

Prema nedavno objavljenom izvješću poslovanja, ACI je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario 85 milijuna kuna ukupnih prihoda što je blago povećanje (1,6 milijuna kuna, odnosno dva posto) u odnosu na isto razdoblje lani. U istom razdoblju ostvarena je i bruto dobit u visini od 4.6 milijuna kuna.

Najviše prihode ostvarile su marine u Dubrovniku (11,3 milijuna kuna), Splitu (9,4 milijuna), Umagu (8 milijuna) i Cresu (6,6 milijuna kuna). U kategoriji poslovnih prihoda (sve kategorije usluge veza, prihod od sporednih djelatnosti te ostale usluge nautičarima) u prvih šest mjeseci realizirano je 81,3 milijuna kuna poslovnih prihoda što je povećanje od jedan posto u odnosu na lani.

Adriatic Croatia International Club – ACI d. d. poslovni je sustav koji čine 21 marina i jedno privezište u koje je 2012. godine uplovilo 84.500 plovila koja su ostvarila 107.608 brod-dana i bile domaćinima više od 400.000 stranih i domaćih nautičara.

Marine ACI sustava su tijekom prvih šest mjeseci ove godine ostvarile 48,7 milijuna kuna prihoda od stalnog veza. Na mjesečnom vezu u ACI marinama ostvaren je 4,1 milijun kuna ukupnih prihoda (povećanje od 23 posto u odnosu na proteklu godinu), dok se u kategoriji prihoda od dnevnog veza (tranzit) bilježi povećanje od devet posto u odnosu na proteklu godinu, odnosno realizirano je 11,8 milijuna kuna. Na stalnom vezu registrirano je 3.445 godišnjih vezova što je smanjenje od četiri posto u odnosu na proteklu godinu.

Trend blagog smanjenja broja ugovora o godišnjem vezu odražava otežano poslovanje nautičara zbog kojih je dio vlasnika prodao svoje brodove kao i prelazak dijela brodova na komunalne vezove i vezove u sportskim lučicama.

Trend blagog smanjenja broja plovila na godišnjem vezu prema fizičkim pokazateljima ne prati i smanjenje financijskih pokazatelja prihoda od godišnjih vezova. Prihodi od godišnjih vezova su blago porasli jer je blago porastao i udio većih brodova kod kojih je cijena veza veća. Na mjesečnom vezu ostvarena su 1.344 mjesečna ugovora što čini povećanje od 17 posto u odnosu na isto razdoblje 2012. godine. U kategoriji dnevnog veza realizirano je pet posto više tzv. brod-dana u odnosu na proteklu godinu, odnosno realizirano je 29.657 brod-dana. (Piše Cristian BRUNO GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter