Umagu neurolog, Porecu internist i pedijatar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umag uskoro dobiva neurološku ambulantu u sklopu tamošnjeg Doma zdravlja. Stanovnici sjeverne i zapadne Istre tako ce za oko mjesec dana moci putem uputnice obaviti neurološki pregled u umaškom domu zdravlja umjesto da odlaze u pulsku bolnicu ili placaju privatnika. To je prva i jedina do sada neurološka ambulanta u Istri u sklopu primarne zdravstvene zaštite, što je povoljna novost za Istrane koji stanuju daleko od bolnica.

Kako doznajemo od ravnatelja Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivancica, specijalizaciju za lijecnicu koja ce raditi u ambulanti platili su Grad Umag i okolne opcine, a dio dom zdravlja. Upravo se dovršava uredenje i standardno opremanje neurološke ambulante (EEG je narucen) pa se ocekuje da bi pocetak rada mogao biti za mjesec dana.

Lokalna je samouprava takoder financirala specijalizaciju internistice koja ce u Umagu zamijeniti dotadašnjeg lijecnika koji se preselio u Porec. I internisticka je ambulanta u sklopu primarne zdravstvene zaštite, prema ugovoru sklopljenom s HZZO-om, no ona je djelovala i do sada. Mijenja se samo lijecnik.

Internist iz Umaga preselio je u Porec, a da mu pritom nije ukinut status ugovorne ustanove, odnosno pacijenti i dalje mogu kod njega na pregled s uputnicom. Internisticka ambulanta je stoga novost za Porec.

Ovom gradu neophodno je potreban drugi tim pedijatra. Lijecnica ?eni Momic upravo je završila sa specijalizacijom iz pedijatrije i sada mora proci kompliciranu proceduru formiranja tima. Naime, prije negoli prikupi 250 djece, odnosno toliko potpisa njihovih roditelja, ne može sklopiti ugovor s HZZO-om. A s druge strane dok nema sklopljen ugovor, roditelji ce teško potpisati da žele prijeci u njenu ambulantu za koju se ne zna tocno kada pocinje s radom. (J. ORLIC),

 


Podijeli: Facebook Twiter