Umag:Rekordnih 200 milijuna kuna javnog novca

Umag sada ima četiri zone obračuna komunalne naknade  (Milivoj MIJOŠEK)
Umag sada ima četiri zone obračuna komunalne naknade (Milivoj MIJOŠEK)

Rebalansom proračuna je usvojen novi, najviši do sada umaški proračun, koji iznosi gotovo 200 milijuna kuna.

Blaž Vidović (HDZ) je napomenuo kako u rebalansu proračuna nije promijenjena stavka za povećanje rashoda za uređenje komunalne zone ''Ungarija''. I vijećnik Daglas Koraca (IDS) se osvrnuo na Ungariju, točnije da nema povećanja stavke za izgradnju infrastrukture u spomenutoj industrijskoj zoni.

- Ovo je najveći i najrazvojniji proračun u povijesti Grada Umaga, temeljen na realnim prihodima i projektima. Osnovni razlog su sanacija deponija i otvaranje nove servisne trgovačke zone u kojem će zaposlenje naći 300 do 350 osoba, kada ona bude zgotovljena, istaknuo je umaški gradonačelnik Vili Bassanese, koji se osvrnuo i na prozivke oko rasprodaje imovine, na što je rekao da se ista prodaje kako bi se stvorila nova.

Bassanese je nadodao, usporedbe radi, da je Umag nešto malo veći od Labina i isto toliko manji od Rovinja, dok je proračun Labina  oko 100 milijuna, Rovinja oko 140 milijuna, a Umaga oko 200 milijuna, što je jasni pokazatelj vrijednosti usvojenog proračuna. Na dnevnom redu se našao i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o komunalnoj naknadi. Svoje su prijedloge dali trećina vijećnika i gradonačelnik. Prisjetimo se, Gradskom vijeću u prosincu 2014. godine, donijeta je sporna odluka u kojoj je određena jedna zona komunalne naknade sa koeficijentom 1,00, dok su na 24. sjednici Gradskog vijeća, vijećnici IDS-a apelirali na izmjene kako bi se utvrdile tri zone. Organizirali su i peticiju, te prikupili 700-tinjak potpisa građana.

Gradonačelnik je pak predložio da se utvrde dvije zone komunalne naknade, čime bi koeficijent prve zone iznosio 1,00, a druge 0,90. Bila bi tu i naselja u kojima komunalna naknada ne naplaćuje. Na gradonačelnikov prijedlog, amandman je dao vijećnik Davor Rašin (Nezavisni). Naime, on je predložio četiri zone, s time da bi koeficijent prve bio 1,00, druge 0,80, treće 0,60, dok bi četvrta zona bila izvan naplate. Prijedlog je izglasan. U prvu zonu tako spadaju: Bašanija, Crveni Vrh, Đuba, Finida, Katoro, Križine, Lovrečica (izuzev Vižintini i Veli Dvor), Monterol, Murine (izuzev Fratrici, Galići, Kagarot, Kolombera, Oblog, Rotarija, Šćavonija, Štrika, Turkija, Tigor, Crni Grad, Caknicija), Petrovija (izuzev Jeci), Savudrija ( izuzev Frančeskija i Velika Stancija), Seget (izuzev Makale i Specola), Umag, Zambratija. U drugu zonu spadaju: Babići, Čepljani, Juricani, Kmeti, Sv. Marija na Krasu (izuzev Kolombanija i Kapitanija), Materada, Murine (samo Fratrici, Galići, Kolombera i Šćavonija), Petrovija (samo Jeci), Savudrija (samo Frančeskija i Velika Stancija), Valica, Vardica i Vilanija. Što se tiče treće zone, ovdje spadaju Murine (samo Kagarot, Oblog, Rotarija, Štrika, Turkija, Tigor, Crni Grad, Cakinija), Seget (samo Makale i Specola), Lovrečica( samo Vižintini i Veli Dvor), dok u četvrtu zonu, odnosno, zonu ne naplate spada Sv. Marija na Krasu (samo Kolombanija i Kapitanija). (Tea GRGIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter