UmaGoBlues: Koncert za pamćenje Sugar Blue banda

Delta Blues na umaškom Trgu slobode
Delta Blues na umaškom Trgu slobode

Koncert za pamćenje priuštio je brojnoj publici UmaGoBlues Music & Art Festivala netipični bluesman i jedan od vodećih svjetskih solista na usnoj harmonici Sugar Blue sa svojim bandom.

Ovaj dobitnik Grammyja neobuzdanim je stilom sviranja i prepoznatljivim moćnim vokalom pokazao zašto ga nazivaju Jimijem Hendrixom usne harmonike. Iako suvereno koristi koordinate urbanog bluesa, Sugar Blue, koji je odrastao slušajući snimke Lestera Younga i Dextera Gordona, nije zaboravio na veliku tradiciju ruralnog bluesa i jazza. Zajedno sa sjajnim glazbenicima koji ga prate iskazao se moćnom kombinacijom bluesa i rocka, obuzimajućom energijom, virtuoznošću, intenzivnim riffovima uklopljenim u originalne skladbe i uzbudljivim nadmetanjem usne harmonike, gitare i vokala.

Na glavnoj pozornici umaškog Trga slobode nastupili su i Chamaleon jazz band iz Mađarske, kao posebno iznenađenje četvrtog UmaGoBluesa, te slavonski Acoustic souls s coverima najpopularnijih stranih hitova Billboardove ljestvice od 60-ih godina nadalje.

Blueserski je brod sa stotinjak putnika od ponoći plovio umaškim zaljevom, ispunjen glazbom akustičnog country blues gitarista Michaela Roacha i električnog blues harmonikaša Johnnyja Marsa, koji više od tri sata nisu ispuštali instrumente iz ruku.

Za one koji su preferirali ostati na kopnu muzičko je druženje do zore nastavljeno u American baru i lokalu Buoni amici. U Americanu su se članovima Sugar Blue banda pridružile domaće snage iz grupe Vervet i vokal beogradskog real tribute Guns n' Roses banda Jailbreak, dok su u Buoni Amici svirali Rhythm & Blues Resistance - akustični super trio vrhunskih glazbenika s istančanim osjećajem za blues.

Upravo je Nevenu Mijaču, Robertu Vnuku i Edvardu Jimmyju Matešiću iz Rhythm & Blues Resistance povjereno zatvaranje festivala, zajedno s prvim istinskim blues bandom s Apeninskog poluotoka - Treves bandom i odličnim Puležanima iz Delta Blues Ganga. (K. FLEGAR, snimio N. JURJAK)


Podijeli: Facebook Twiter