Umag(o) Classic: Odličan spoj saksofona i marimbe

Zagrebački saksofonisti i Ivana Bilić u Umagu (Arhiv Učilišta)
Zagrebački saksofonisti i Ivana Bilić u Umagu (Arhiv Učilišta)

Umaškoj publici u župnoj crkvi predstavili su se vrsni glazbenici - Zagrebački kvartet saksofona i proslavljena i višestruko nagrađivana marimbistica Ivana Bilić.

Publika je imala priliku čuti "Tri razglednice" iz baleta "Riki" Igora Kureljića i "Četiri godišnja" doba Antonija Vivaldija.

Zagrebački kvartet saksofona osnovali su diplomanti Muzičke akademije u Zagrebu, a u sadašnjem sastavu djeluje od 1989. To su profesor saksofona i prodekan na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu Dragan Sremec, zatim profesori komorne glazbe Goran Merčep i Saša Nestorović, ujedno i dirigent Big banda HRT-a - tenor saksofon, te prof. saksofona na Akademiji za glazbu Sveučilišta u Ljubljani Matjaž Drevenšek.

Gostovali su u mnogim europskim zemljama, u Kanadi i SAD-u te nastupali u brojnim eminentnim dvoranama.

Uz većinu klasičnog repertoara za taj sastav i aranžmana skladbi različitih glazbenih stilova (od renesanse do progresivnog jazza) kvartet je praizveo i više od pedeset novih djela hrvatskih, slovenskih i drugih autora. Kvartet je za svoju uspješnu kulturnu djelatnost u Hrvatskoj dobio značajne nagrade.

Koncert je održan u sklopu ljetnog programa Pučkog otvorenog učilišta Umag(o) classica, tijekom kojeg će se još do kraja ovog mjeseca predstaviti glazbenici klasičnog izričaja. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter