Umag: Žrtvama poplava 300 tisuca kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Umag ovih je dana uplatio 167 tisuca kuna, od kojih je 60 tisuca dala Istarska županija, stradalima od poplave, a radi se o 17 najugroženijih od ukupno tisucu oštecenih stanovnika koji su evakuirani iz svojih domova u naselju Komunela i koji su doslovce ostali bez kune u džepu i dokumenata.

Time je po osobi, kao prva pomoc, isplaceno od pet do 15 tisuca kuna; najmanje do kraja godine bit ce smješteni u apartmanima turistickog naselja Stella Maris, a obrok im je - za one koji to žele - osiguran u gostionici Kopar, iznio je na konferenciji za novinare umaški gradonacelnik Vili Bassanese.

Dodatni je novac promptno osiguran za kupnju školskih udžbenika, torbi i ostalog pribora za djecu; svaki je dan od 8 do 16 sati otvoreno sjedište Crvenog križa u Polezinama, gdje gradani mogu dobiti odjecu i obucu, a iz Zagreba je nabavljeno pet strojeva za isušivanje, koji su vec u punom pogonu.

Na Gradskom vijecu odluceno je da ce sve fizicke i pravne osobe pogodene elementarnom nepogodom biti oslobodene placanja poreza na tvrtku ili naziv, te komunalne naknade za 2011. godinu.

Gradonacelnik je obavijestio da je rebalansom proracun povecan za 1,3 milijuna kuna, od kojih je 300 tisuca rezervirano za dodatne novcane pomoci gradanima, milijun kuna izdvojeno je za sanaciju oštecenih cesta, oborinskog sustava i ostale komunalne imovine.

Još 50 tisuca kuna osigurano je za placanje prekovremenih sati vatrogascima, koji su zajedno s djelatnicima 6. maja i gradskog Vlastitog pogona bili danonocno na terenu i još su tamo jer stalno odvoze robu i stvari koje stanovnici Komunele izbacuju iz domova, kazao je dogradonacelnik i nacelnik gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje Mauro Jurman.

Predsjednik Povjerenstva za procjenu šteta i dogradonacelnik Veljko Ivancic kazao je da je dosad prijavljena šteta od ukupno 50 milijuna kuna, od cega se 40 milijuna odnosi na oštecenu imovinu gradana. Tu je ukljuceno stotinjak uništenih automobila, od kojih desetak luksuznih, vrijednih oko 3,6 milijuna kuna.

Zatim, tri milijuna kuna odnosi se na štetu na gospodarskim objektima, 4,5 milijuna kuna na gradskoj imovini, dva milijuna kuna procijenjena je šteta na cestama i ostaloj javnoj imovini, te pola milijuna kuna na poljoprivrednim površinama. Ivancic je rekao da su dosad zaprimili 200 prijava, a do subote uvecer ih ocekuju još stotinjak, koje moraju predati Istarskoj županiji. Nakon toga povjerenstvo ce obradivati svaku prijavu štete zasebno i detaljno. (T. KOCIJANCIC)

Racun za pomoc stradalima
Grad Umag otvorio je poseban fond za pomoc stradalima od poplave, a direktno oštecenih ima oko tisucu. Broj žiro-racuna je 2380006-1846800002, poziv na broj 68 7765-OIB fizicke ili pravne osobe, s naznakom "pomoc za elementarnu nepogodu".Grad je prvi nakon rebalansa u ovaj fond uplatio 300 tisuca kuna, u što nije uracunato 107 tisuca, koje su vec podijeljene sedamnaestorici gradana. Još 20-ak tisuca kuna dali su umaški vijecnici koji su se odrekli svojih jednomjesecnih naknada.


Podijeli: Facebook Twiter