Umag: Za gradonačelnika Bassanese i Koraca

Villi Bassanese, aktualni gradonačelnik Umaga (J. PREKALJ)
Villi Bassanese, aktualni gradonačelnik Umaga (J. PREKALJ)

Premda je prije četiri godine bilo čak pet pretendenata za fotelju prvog čovjeka Umaga, ovaj put vjerojatno neće biti drugog kruga lokalnih izbora. Naime, za sada su svoje službene kandidate za sindaka predstavili samo SDP, i to aktualnog gradonačelnika Vilija Bassanesea, te IDS s potpuno novim licem - 35-godišnjim Daglasom Koracom.

Sudeći po gradskim ćakulama, drugih kandidata neće ni biti. Promjena je i ta što Gradsko vijeće više neće imati 19, nego 17 mjesta pa će u njega biti teže ući.

Od zadnjih lokalnih izbora dogodile su se zanimljive rošade. Bassanese, koji je 2009. izabran za gradonačelnika kao nezavisni kandidat, uz podršku HSU-a, HNS-a (koji još ima aktualnog dogradonačelnika Veljka Ivančića) i Zelenih, prije godinu dana ušao je u SDP, zajedno sa svoja četiri vijećnika. Pritom je jedino Danilo Latin s njegove liste ostao nezavisni vijećnik.

SDP je pak prije četiri godine za gradonačelnicu kandidirao Vesnu Žmak, IDS svog predsjednika umaške podružnice Marinka Blaževića (koji je u drugom krugu izgubio od Bassanesea), HDZ je ponudio Marijana Grpca, a Dubravko Grgić, aktualni potpredsjednik Vijeća, bio je nezavisni kandidat za prvog čovjeka Umaga, ali pod okriljem Ladonje.

SDP, koji je s Bassaneseovim učlanjenjem lani "dobio" jedan istarski grad, i IDS su dosta rano predstavili svoje adute. Čelnica socijaldemokrata Tanja Vrbat je za Bassanesea, objašnjavajući koliko su njime zadovoljni, izjavila da je sa svojim timom napravio više u zadnje četiri godine nego što je prije toga učinjeno u 20 godina (nakon čega su je politički protivnici podsjetili da je SDP godinama sudjelovao u gradskoj vlasti s IDS-om).

Nakon što je IDS prvi put u umaškoj novijoj povijesti izgubio čelnu poziciju, trebalo mu je tri godine da sredi svoje redove i snađe se u opoziciji. Pa su iz IDS-a, objašnjavajući zašto predlažu Koracu, rekli da su tražili novo političko lice, mladu osobu, obrazovanu i neopterećenu prošlošću. (T. KOCIJANČIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter