Umag: Višečlanim obiteljima premali stanovi

(T. KOCIJANČIĆ)
(T. KOCIJANČIĆ)

Program Poticane stanogradnje u Umagu, u sklopu kojeg je ljetos počela izgradnja zgrade s 39 stanova u naselju Komunela, izazvao je iznimno velik interes građana zbog povoljne cijene četvornog metra od 900 eura, ali dio njih ovih je dana vrlo razočaran.

Razlog zbog kojeg se novinarima požalilo nekoliko obitelji jest što su im na dan odabira prošlog tjedna, budući da su imali kasniji termin razgovora s investitorom, državnom Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama, za kupnju ostali samo mali stanovi. Svi koji su imali raniji termin imali su veću mogućnost odabira, pa su tako uzeli veće stanove.

Dakle, proteklog tjedna pozvano je 112 kandidata s konačne liste reda prvenstva, pa je 39 stanova izabralo njih 58. Oni razočarani svoje su prigovore uputili APN-u i Ministarstvu graditeljstva i od njih zatražili da se ponovno organizira odabir stanova, a ovaj poništi. Nezadovoljna Umažanka veli da su na prezentaciji projekta prije mjesec dana predstavnici APN-a naglasili da su se stanovi projektirali isključivo poštujući pravilnik minimalnih tehničkih uvjeta za projektiranje i gradnju stanova po programu POS-a, a nakon što su ih pitali zašto su predviđeni stanovi male kvadrature i s nedovoljno soba za obitelji s djecom.

- Na dan odabira stanova doznali smo da kao kriterij nije mjerodavna sobnost stana, kako piše u pravilniku, odnosno ukupna neto korisna površina stana (prema Zakonu o poticanoj stanogradnji), nego ukupna zatvorena površina stana, veli naša čitateljica.

- Parovi i tročlane obitelji birali su stanove namijenjene kandidatima s četiri člana, samci su uzeli stanove za dva člana, pa je tako došlo do potpunog apsurda da su oni s manje članova dobili stanove za više članova, a oni s više članova ostali su na kraju bez stana. Na taj način niti se zadovoljila konačna lista, niti je adekvatno riješen problem stambenog pitanja građana, veli razočarana Umažanka koja kani odustati od stana.

Pročelnica kabineta direktora APN-a Sintija Mamić kaže, pak, da su u Umagu primijenili pravila ista kao u ostalim gradovima diljem zemlje u kojima su dosad prodali oko 5.550 stanova.

- U Umagu je ponuđeno 39 stanova na odabir isključivo po redoslijedu liste reda prvenstva, a u skladu s kreditnom sposobnošću svakog od njih. Kriterij za odabir je bio i pripadajuća površina stana s obzirom na broj članova domaćinstva, pojašnjava Mamić.

Građani koji smatraju da su oštećeni u proceduri prodaje POS-ovih stanova, organizirali su potpisivanje peticije za poništenje provedenog odabira stanova. Svi nezadovoljni kandidati mogu ovu peticiju potpisati u Gradskoj knjižnici u Umagu.

Grad Umag je već krenuo s pripremnom dokumentacijom za novi projekt izgradnje POS-ovih stanova, koji će isto graditi u Komuneli. Kandidati koji u ovom krugu nisu uspjeli kupiti stan, moći će se javiti na novi natječaj, koji bi trebao biti objavljen krajem ove godine. I sljedeća zgrada imat će oko 40 stanova. (T. KOCIJANČIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU. 

 


Podijeli: Facebook Twiter