Umag: Uskoro sanacija odlagališta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijecnici Grada Umaga, koji je vecinski vlasnik komunalne tvrtke 6. maj, odobrili su tom poduzecu zaduženje za sanaciju komunalnog odlagališta u Donjem Picudu koja ce stajati devet milijuna kuna.

Komunalac 6. maj ce se na deset godina zadužiti za 5,4 milijuna kuna, i to 4,5 milijuna u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj uz kamatu manju od tri posto (posredstvom IKB-a Umag), dok ce 900 tisuca kuna dobiti komercijalnim kreditom, za što ce se banka odabrati postupkom javne nabave. Preostalih 40 posto, što ce biti dovršeno krajem godine, bespovratno financira državni Fond za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost.

Tom ce se investicijom ispuniti ekološki standardi i zakonska obaveza sanacije deponija.

- Bivši deponij u Donjem Picudu prostire se na 40 tisuca cetvornih metara, a sanacija obuhvaca "zatvaranje" smeca u posebne folije koje ce ga fizicki odvojiti od zemlje, saznajemo od direktora 6. maja Krešimira Veda. Nakon što se otpad obradi i pokrije, cijelo ce se podrucje ozeleniti. Projekt je trenutno u fazi javne nabave za izbor izvodaca radova, koji bi posao trebao zapoceti kroz dva mjeseca. Prije toga napravljen je geodetski snimak postojeceg stanja, a zatim je s projektantom obnovljena dokumentacija i ponovno poslana u Fond na još jednu kontrolu.

Vedo, koji je na celu 6. maja od kraja 2009., napominje da je ugovor s Fondom potpisan još 2004., kada su sanacija i gradnja novog odlagališta bile procijenjene na 20 milijuna kuna. I tada je bilo dogovoreno dobivanje 40 posto bespovratnih sredstava. Zatim su 6. maj i Grad Umag pet godina prenosili ugovor, no ništa se na terenu nije dogadalo pa ni novac iz Fonda nije stizao. Novi deponij je napravljen i vec se koristi, ali sanacija nije nikad ni pokrenuta.

- Nakon pet godina Fond za zaštitu okoliša najavio je da se ugovor nece produžiti, zbog cega smo morali višekratno odlaziti u Zagreb, da bi naposljetku dogovorili nastavak suradnje. Za sanaciju odlagališta prijašnja uprava potpisala je ugovor za kredit od osam milijuna s kamatom od osam posto, ali s bankom je dogovoren raskid jer smo smatrali da možemo proci jeftinije. Tako je i bilo jer smo se uspjeli dogovoriti s HBOR-om i time ostvarili milijunsku uštedu, rekao je Vedo.

Naglasio je da ce se novac vracati iz namjenskih sredstava. Dakle, svi gradani na podrucju Bujštine od lani na racunima za odvoz smeca placaju dodatnu naknadu od pet kuna, koja je namijenjena sanaciji starog odlagališta. Kad se to dovrši, ondje ce dobiti ogromnu iskoristivu površinu na kojoj planiraju postaviti solarne panele za proizvodnju struje. Za taj su projekt, najavio je Vedo, vec u pregovorima s Fondom za zaštitu okoliša, da bi opet dobili nepovratna sredstva za financiranje.

Novo, suvremeno odlagalište vec je u funkciji i nalazi se odmah do bivšeg koje ceka sanaciju. Direktor komunalnog poduzeca, ciji su vlasnici svi gradovi i opcine na Bujštini, istaknuo je da je u tijeku postavljanje sustava za nadziranje podzemnih voda, cime ce se deponij dovesti na najviše ekološke standarde.


Podijeli: Facebook Twiter