Umag: Umirovljenicima hitno treba dom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vec imamo financijsku konstrukciju za opremanje Doma umirovljenika kada se dovrši gradnja te ustanove. Bit ce to model koji gradani nece financijski osjetiti", rekao je na  konferenciji za novinare predsjednik gradskog povjerenstva za nastavak izgradnje Doma umirovljenika u Umagu Jakov Brajkovic.

Povjerenstvo, dodao je, vec ima ideju kako organizirati upravljanje i kako pokriti te izdatke, a sve na osnovi iskustva ostalih domova umirovljenika. Svi troškovi koji se budu pojavili nakon dovršene gradnje bit ce podnošljivi za Grad Umag i umirovljenike, koji se ne trebaju bojati da si boravak u toj ustanovi nece moci priuštiti, porucio je Brajkovic.

Povjerenstvo, pokrenuto krajem prošle godine na inicijativu koalicijskih partnera HSU-a i HNS-a, utvrdilo je da za nastavak gradnje treba 15 milijuna kuna, od kojih je 10,5 milijuna kredita (Gradsko vijece je nedavno dalo blagoslov gradskoj tvrtki Komunela, nositeljici investicije, za zaduženje), zatim neutrošena sredstva Komunele od 1,5 milijuna te još tri milijuna iz proracuna Grada.

- Grad je sada dobio kredit od IKB-a na 10 godina, plus tri godine poceka. Tako ima dosta vremena za prodaju svoje imovine, iz cega se jedino može financirati ova investicija. Umjesto da vijecnici pohvale rad povjerenstva, rasprava na posljednjoj sjednici svela se na to da su osobe trece dobi teret Gradu, da je dom rupa bez dna i na druge pogrdne izmišljotine. Ocito postoji želja da se ovaj projekt minira. Grupacija umirovljenika na Umaštini broji tri tisuce žitelja i takav je objekt nužan. Dom se može i mora napraviti, ustvrdio je Brajkovic

Brajkovic je gradskim dužnosnicima zamjerio zbog baratanja pogrešnim podacima, jer se nece potrošiti 37 milijuna kuna niti za sve troškove izgradnje, opremanja i stavljanja u funkciju doma. Dosad je za zgradu potrošen 8,1 milijun, nastavak ce stajati 15 milijuna, a opremanje ne može koštati još 14 milijuna kuna.

- Svim pesimistima i katastroficarima porucujemo da su stvorene sve pretpostavke za dovršetak te ustanove, a spasonosne usluge kroz javno-privatno partnerstvo, koje bi Grad stajale tri puta više, neka ponude nekom drugom, istaknuo je Brajkovic. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter