Umag: Umirovljenici i HNS zajedno na listi za vijeće

Jakov Brajković, Veljko Ivančić, Zdenko Pliško i Romano Altin
Jakov Brajković, Veljko Ivančić, Zdenko Pliško i Romano Altin

U Umagu su lokalna podružnica HNS-a i Istarska stranka umirovljenika potpisale sporazum o predizbornoj koaliciji za zajednički nastup na sljedećim lokalnim izborima za Gradsko vijeće Umaga.

Koaliciju su predstavili čelnici županijskih organizacija tih stranaka Veljko Ivančić iz Umaga i Zdenko Pliško iz Pule, koji su istaknuli da njihove stranke dijele iste svjetonazore, te da su njihovi programi u velikom dijelu slični, a nude ih Umažanima, posebno onima treće životne dobi kojih na tom području ima oko 3.000.

Pliško je napomenuo da za gradonačelnika podržavaju IDS-ovog kandidata Daglasa Koracu, te da u Istri broje oko 900 članova, mahom treće životne dobi, na čije glasove na izborima najviše računaju. Povjerenik ISU-a za Umag Romano Altin kazao je da on i njegovi sugrađani, kao članovi udruge umirovljenika, nisu bili zadovoljni radom HSU-a.

Ivančić je najavio da će odmah nakon izbora, na prvoj sjednici vijeća zatražiti rebalans proračuna i u njega uvrstiti prijedlog  financijske konstrukcije za dovršenje kompletne infrastrukture industrijske zone Ungarija, koja je preduvjet budućim ulaganjima i novim radnim mjestima, od kojih su izdvojili izgradnju bio-energane.

Potpredsjednik umaškog HNS-a Jakov Brajković kazao je da s ISU-om žele prekinuti dosadašnje sabotiranje gradonačelnika Vilija Bassanesea, koji je, pored toga što su novci za nastavak izgradnje doma umirovljenika bili spremni 22 mjeseca, isposlovao da se obrtnički radovi finiširaju tek sada, neposredno pred izbore.

Također, kazao je Brajković, gradonačelnikova najava da će dom biti useljiv krajem ove godine jest nemoguća misija, jer ima još dosta posla prije nego što počne s radom - više će mjeseci trebati da se raspišu natječaji za opremanje i zapošljavanje djelatnika, zatim za izradu svih potrebnih pravilnika i gradske odluke o subvenciji korisnika, a nužno je imenovati v. d. upravitelja i još puno toga.

- Već su dva puta bili dužnosnici iz Zagreba vidjeti dom (lani predsjednik Ivo Josipović, a sada ministrica Milanka Opačić op. a.), a ne znam zbog čega, jer nije dovršen. Cijeli taj projekt ide jako sporo zbog neefikasnosti gradskih službi. Posebice ga je kočio gradonačelnik koji godinu dana nije htio potpisati dokument gradskom poduzeću Komunela, kao nositelju investicije, da se krene s drugom fazom izgradnje doma, a sada se s njime pred građanima hvali, rekao je Brajković. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter