Umag ulaže 150 mil. kn u poboljšanje života svojih građana

Mauro Jurman, Vili Bassanese i Niko Čančarević (M. RIMANIĆ)
Mauro Jurman, Vili Bassanese i Niko Čančarević (M. RIMANIĆ)

"Ova godina za Umag predstavlja godinu najvećih investicija u njegovoj povijesti", izjavio je na konferenciji za novinare umaški gradonačelnik Vili Bassanese. Dodajući kako se radi o strateškim i dugoročnim investicijama vrijednim sveukupno 150 milijuna kuna, a njihovom će se realizacijom u potpunosti promijeniti i osuvremeniti izgled grada te podići kvaliteta i sigurnost života njegovih građana. Bassanese ističe kako je gotovo 80 milijuna kuna, od planiranih 150 milijuna kuna, osigurano iz europskih i državnih fondova, a u to je, naglašava, uloženo mnogo rada i truda.

Radi se o 12 strateških projekta, nastavio je Bassanese, a prvi koji je predstavio radovi su na izgradnji sustava vodozaštite grada. U sklopu čega je rekonstruirano 500 metara kanala, zapravo izgrađen je novi kanal u dužini od 1.300 metara, a upravo se dovršava se gradnja dvaju mostova preko prometnice prema Bujama i u Kolodvorskoj ulici. Investicija je s pripadajućim oborinskim sustavom vrijedna 14 milijuna kuna, a njenim će dovršetkom Umag konačno biti zaštićen od poplava poput one iz 2010. godine. Investitori su Hrvatske vode i Grad Umag.

Izgradnjom i rekonstrukcijom Kolodvorske ulice, s dva prolazna prometna traka i dva odvojna, u potpunosti će se riješiti prometne gužve na toj prometnici. Kolodvorska avenija, u koju će se preobraziti ova ulica, dobit će svu komunalna infrastruktura, dakle vodovod, plin, oborinsku i sanitarnu odvodnju, modernu javnu rasvjetu, distributivnu telekomunikacijsku kanalizaciju, biciklističke staze, te prometne i pješačke površine. Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 14 milijuna kuna, a investitori su najvećim dijelom Hrvatske Ceste, te Hrvatske Vode i Grad Umag. Grad nastavlja s projektom mediteranskog gradskog parka "Humagum", koji će se protezati duž cijele rive, a za tu će se investiciju iz gradskog proračuna ove godine izdvojiti milijun kuna.

U ulici 1. svibnja započet će uređenje novog gradskog trga, koji će promijeniti izgleda Umaga, kaže Bassanese. Radovi na trgu, vrijedni 10 milijuna kuna, započet će koncem godine, a investitor je Grad Umag. Zamjenik gradonačelnika Mauro Jurman nastavio je kako je u tijeku rekonstrukcija ulice Dante u središtu grada. U njoj se gradi ili, ovisno o potrebi, rekonstruira sva infrastruktura, od fasada, kanalizacije, pa sve do vodovoda, plina, oborinske odvodnje, javne rasvjete i propusta koji će omogućiti HEP-u spuštanje niskonaponske mreže sa zgrada pod zemlju. Uz to proširuju se nogostup i parkirališta, a nastavlja se popločavanje istarskim kamenom. Investicija je vrijedna pet milijuna kuna, a investitori su Grad Umag, 6. Maj i Hrvatske vode.

Dovršetkom ulice Dante, na njenom će se kraju izgraditi rotor s novim ulaskom na parkiralište "Robne kuće", a izgradnjom potrebne komunalne infrastrukture i oborinske kanalizacije središte grada zaštitit će se od mogućih poplava. Za tu investiciju Grad Umag planira izdvojiti tri milijuna kuna. No, neće se investirati samo u Umagu, stoga je 15 milijuna kuna planirano za rekonstrukciju i izgradnju komunalne infrastrukture u svim naseljima na području Grada Umaga, rekao je Jurman. Dodajući kako se nastavlja spajanje naselja Vrh na plinsku mrežu, a započela je i plinofikacija naselja Komunela, u dužini od pet kilometara, za što je osigurano pet milijuna kuna.

Ugradnjom plina smanjit će se troškovi gospodarstva i domaćinstava, a smanjit će se i emisije štetnih plinova u atmosferu čime se značajnije doprinosi očuvanju okoliša.

"Da je Umag zeleni i održivi grad potvrđuje i činjenica da smo prvi u Istri koji smo uspjeli iz europskih fondova dobiti 18,7 milijuna kuna za sanaciju odlagališta otpada Donji Picudo-istok, na zadovoljstvo svih građana okolnih naselja", rekao je Jurman. Cijela investicija vrijedna je 20 milijuna kuna, a uz europske fondove dio sredstava osigurala je tvrtka 6. Maj. Niko Čančarević, zamjenik gradonačelnika, nastavio je kako se u sklopu strateškog projekta "Umag?grad djece 2010.-2020.", u Komuneli gradi dječji vrtić "Radost-Gioia", a vrijednost investicije konačnici će iznositi tridesetak milijuna kuna.

"Iz europskih fondova i Fonda za zaštitu okoliša dobili smo šest milijuna kuna, a ostatak su sredstva Grada Umaga. Dovršetkom izgradnje novog centralnog vrtića Umag će biti vodeći grad u Hrvatskoj po standardima u predškolskom obrazovanju, skrbi i ulaganju u odgoj djece u vrtiću", rekao je Čančarević. Dodajući kako su u tijeku radovi na izgradnji područne škole i vrtića Petroviji. Kao i vrtić u Komuneli, i ovaj je objekt dijelom sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ukupna vrijednost investicije koju financira Grad Umag je sedam milijuna kuna.

U tijeku je izgradnja 50 stanova u sklopu programa poticane stanogradnje, a to je jedan od najuspješnijih projekata u kojem surađuju država i Grad. Zahvaljujući ovom projektu 50 obitelji dom će osigurati za 1.040 eura po metru četvornom. Investicija gradnje ove zgrade s pristupnim prometnicama i infrastrukturom iznosi 25 milijuna kuna, a investitori su državna agencija APN i Grad Umag.

"Iako nisu u nadležnosti Grada, Hitna medicinska pomoć i zdravstvene usluge, oduvijek su bile naš interes kako bi pomogli u postizanju najkvalitetnije medicinske skri", istakao je Čančarević. Stoga se u suradnji sa Županijom rekonstruira Dom zdravlja, u čemu Umag participira većim dijelom, s iznosom od milijun kuna. "U uobičajenim okolnostima za realizaciju ovih investicija potrebno je pet godina rada, stoga će svima nama trebati malo strpljenja idućih mjeseci zbog intenziteta radova i otežanog kretanja po gradu. No, siguran sam da ćemo po okončanju radova svi biti ponosni na naš Umag?, zaključio je na kraju gradonačelnik Bassanese. (Mirjan RIMANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter