Umag: Ugostitelji jaci od države

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Šetnici sv. Pelegrina u Umagu gradevinska inspekcija donijela je ukupno 19 rješenja vezanih uz nelegalne terase i ugostiteljske objekte, a za dva rješenja u tijeku je upravni spor. Medu tim predmetima je i onaj vlasnika obrta San Marco, kojemu je inspekcija ispostavila rješenje o uklanjanju terase i prizemnog ugostiteljskog objekta, doznajemo od glasnogovornice Ministarstva zaštite okoliša Kate Gojevic.

Dodala je da su tom investitoru, nakon prve neuspješne dostave, oba rješenja urucena putem obavijesti i oglasne ploce, a vlasnik San Marca na to se nije žalio. Ministarstvo ce od Grada zatražiti ocitovanje o planovima za eventualnu legalizaciju tog prostora, rekla je još glasnogovornica i - na naš direktni upit kad ce se konacno sve to srušiti, s obzirom da su neka rješenja stara i tri, cetiri godine - odgovorila da se uklanjanje bespravnih objekata ne najavljuje unaprijed, vec se obavijest medijima šalje na sam dan kada se rušenje treba dogoditi.



Na konkretan upit zašto dosad, nakon više od desetljeca, koliko su stare bespravne terase na toj šetnici, one još nisu srušene, Gojevic je u svom odgovoru doslovce napisala: "Gradevinska inspekcija uputila je 26. sijecnja 2011. dopis Gradu Umagu da se ocituje koje je stajalište Grada o problematici bespravne gradnje na južnoj šetnici u Umagu (Šetnica sv. Pelegrina).

Naime, gradski Upravni odjel za prostorno uredenje i komunalne djelatnosti izdao je odobrenje za zauzimanje javne površine na predmetnoj lokaciji za objekte za koje postoji rješenje o uklanjanju gradevinske inspekcije. Cekamo ocitovanje".

Na naš upit nije direktno odgovorila, vec je lopticu prebacila Gradu. Ilegalni objekti restorana San Marco na južnoj šetnici Umaga nisu jedini, jer bespravne terase imaju i ugostiteljski objekti Umag, Antica Torre, Santa Maria, Mišo, Astoria, Bifora, Volta (vlasnik San Marco) i Amfora. Medutim, na San Marco, poglavito zbog narušenih meduljudskih odnosa, požalio nam se njegov prvi susjed Sanel Pašic, cija obitelj vec godinama muku muci zbog divlje gradnje kojom su doslovce okruženi.



- Na drugoj strani kuce, na ulazu iz Rijecke ulice, San Marco je lani na javnoj površini postavio stupice i nadstrešnicu, ciji su šiljci zabijeni u našu kucu. Podigao je i zid, koji je položen uspravno uz naš i kojim nam je zatvorio brojilo za struju. Majka je pred kraj kolovoza nazvala komunalne redare i upozorila da se u ulici nešto radi. Oni su došli i pogledali, ali zaustavili nisu, a za to vrijeme radovi su se subotom i nedjeljom nastavili.

Potom je majka otišla gradonacelniku, koji joj je kazao da ce se to riješiti po hitnom postupku, ali stupici su i dalje tamo, veli Pašic.Buduci da je susjed rekao da je zid u koji je zabio nadstrešnicu zajednicki, Pašici su pozvali sudskog vještaka, koji je utvrdio da taj zid pripada njima, a ne San Marcu.

To nije sve: na drugom ulazu, sa Šetnice sv. Pelegrina, San Marco je uz njihovu kucu na javnoj površini napravio stracaru s vratima, koju koristi kao skladište, a ispred toga vrt s klupama, koji takoder rabi kao terasu ugostiteljskog objekta.

Pred nosom im je njegova bespravna terasa (na koju je lanjskog proljeca naocigled svima dignut kat!) i nelegalni dio restorana, takoder na šetnici, za što mu je gradevinski inspektor kazao da vec cetiri godine postoji pravomocno rješenje za rušenje, ali i to da poticaj za kretanje u akciju mora doci iz gradske uprave! (Napisala i snimila Tanja KOCIJANCIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter