Umag ugošcuje vrhunske kuhare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska ce od 1. do 4. ožujka prvi put biti domacin velikog svjetskog kongresa gastronomije koji ce se održati u Umagu, tocnije u hotelu Melia Coral. Radi se o IAGI-ju (International Art of Gastronomy in Istria), na kojem ce se cijelom svijetu predstaviti hrvatska kulinarska baština.

Kako je na konferenciji za novinare rekao voditelj odnosa s javnošcu kongresa Stjepan Odobašic, mjesto zbivanja nije odabrano slucajno. Zahvaljujuci izuzetno dobroj suradnji Istarske županije i turistickih organizacija Istre s Udrugom kuhara IŽ, koja djeluje pri Hrvatskom kuharskom savezu, zatim Istraturistu, agenciji Plavo more iz Umaga i novinsko-nakladnickoj tvrtki Robinson iz Zagreba, gotovo sve pripreme vezane za ovaj zahtjevan projekt gotovo su vec obavljene.

Manifestacija je dobila podršku hrvatskog predsjednika dr. Ive Josipovica, visoki pokrovitelji su ministarstva turizma te poljoprivrede, a ukljucili su se i Krapinsko-zagorska županija, te Grad i Turisticka zajednica Umaga, koja je ovom kongresu najveca potpora.

Iz svjetskih gastronomskih krugova došla je velika pohvala za odabir teme kongresa «Autohtona kuhinja i gastronomska baština u profiliranju nacionalne i svjetske gastronomije», koja je vezana za promociju autohtone kuhinje, sve sa željom da domace postane još znacajnije u regionalnom i globalnom smislu. Zato je organizator u program stavio dvije veceri regionalne kuhinje - na prvoj ce se spravljati jela hrvatskog Zagorja, a na drugoj istarski specijaliteti. Na obje ce veceri sudjelovati 22 eminentna hrvatska kuhara.

U programu je i demonstracija priprave i degustacija jela iz Indije, tocnije iz grada Benaresa u tamošnjoj državi Uttar Pradesh, zatim specijaliteta španjolske kuhinje s podrucja Andaluzije, ceških jela iz Praga i starobosanskih delicija s podrucja Sarajeva. Francuski gastronomi održat ce radionicu o korištenju sireva u kulinarstvu s bogatom degustacijom.


Podijeli: Facebook Twiter