Umag: U ovoj godini još jedna POS-ova zgrada

U tijeku gradnja prve zgrade s 39 POS-ovih stanova (J. PREKALJ)
U tijeku gradnja prve zgrade s 39 POS-ovih stanova (J. PREKALJ)

Program društveno poticane stanogradnje u Umagu se nastavlja - u tijeku je gradnja 39 POS-ovih stanova u naselju Komunela, a vijećnici su prihvatili da se izgradi još jedna s novih 50-ak stanova. Gradilište ove druge zgrade trebalo bi biti otvoreno tijekom ove godine.

Naime, na zadnjoj sjednici vijećnici su prihvatili da Grad svoje zemljište (u naravi su to četiri katastarske čestice), smješteno nedaleko od postojeće zgrade POS-a, iza Doma umirovljenika, prenese na državnu Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Grad će osigurati još i uređenje komunalne infrastrukture, zajedno s priključcima na nju, a sukladno Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji, te ostvariti prihod od prodaje stanova u iznosu od 35 posto cijene, koja će biti utvrđena ugovorom. Isplata će se obaviti u roku od dva mjeseca po naplati APN-a od kupaca, na temelju zaključenog predugovora o kupoprodaji.

Projekt POS-a, kojim se omogućava rješavanje stambenog pitanja po povoljnijoj cijeni od tržišne, u Umagu je pokrenut 2010. Napravljena je anketa po kojoj su zainteresiranost iskazala 363 građanina, a na konačnoj listi prvenstva bilo je 112 kandidata za prvu zgradu u kojoj će biti smješteno 39 obitelji i koja bi trebala biti dovršena do lipnja.

U sljedećoj će biti najviše 55 stanova, što će ovisiti o strukturi i broju članova domaćinstva, tj. podnositelja zahtjeva koji će se nalaziti na konačnoj listi prvenstva. Grad u sljedećih nekoliko godina planira napraviti i treću zgradu s POS-ovim stanovima da bi zadovoljio potrebe svih građana koji su iskazali želju za kupnju u anketi. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter