Umag: Trg slobode zacrvenjet će se od pomidora

Pašta će se kuhati u ogromnim posudama (arhiva)
Pašta će se kuhati u ogromnim posudama (arhiva)

Prvi dani kolovoza u Umagu tradicionalno označavaju početak berbe rajčica, ali i održavanje jedne od najpopularnijih fešti - Dana rajčice, koji će se ove godine održati prekosutra.

Jutarnji dio programa rezerviran je za stručni dio s predavanjima, a u 20 sati počinje veselica koja redovito okupi tisuće ljubitelja pomidora, najomiljenijeg ljetnog povrća koje u Umagu posebno dobro uspijeva.

Rajčica je i najisplativija poljoprivredna kultura, koju za industrijske potrebe koprivničke Podravke proizvode brojni poljoprivrednici s ovog područja. Valja iznova istaknuti da se jedina tvornica za preradu rajčica u Hrvatskoj nalazi upravo u Umagu, pa je i zbog toga jedan od organizatora ove manifestacije, druge najposjećenije nakon ATP turnira, zajedno s Gradom i Turističkom zajednicom, Podravka.

Danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program, a sudjelovali su gradonačelnik Vili Bassanese te direktorice lokalnog TZ-a Sanda Bravar Radizlović i Podravkine tvornice u Umagu Marina Diminić Visintin.

Posebno je istaknuto da fešta opet ima humanitarni karakter pa će se prihodi od svih prodanih porcija tjestenina s umakom od rajčica i drugim dodacima donirati mladoj Umažanki Melissi Končar za liječenje.

Otvorenje stručnog skupa najavljeno je za 10 sati u gradskoj vijećnici. Na njemu će razni stručnjaci govoriti o razvoju i unaprjeđenju proizvodnje rajčice za preradu na području Istre, sortimentu i proizvodnji industrijskog pomidora u susjednoj Italiji te suvremenom pristupu fertirigaciji i folijarnoj ishrani rajčice. Slijedi obilazak proizvodnih i pokusnih površina pomidora.

U 20 sati program 12. po redu fešte posvećene pomidorima na Trgu slobode otvaraju limena glazba i mažoretkinje, nakon čega slijedi prodaja pašte koju će kuhari pripremati u ogromnim tavama. Na pozornici će nastupiti klapa Sv. Pelegrin, da bi oko 22 sata krenuo izbor najveće rajčice. Posjetitelji će tom prigodom moći razgledati puno sorti industrijske rajčice, a za to vrijeme djecu će im zabavljati animatori u Lino kutku za najmlađe.

Glavna zabava starta oko 22.15, kada će početi koncert popularnog pulskog Night Express Banda. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter